Проф. Константинов: Помощи да се дават само до второ дете, 900 000 са неграмотните у нас
Проф. Константинов: Помощи да се дават само до второ дете, 900 000 са неграмотните у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Проф. Константинов: Помощи да се дават само до второ дете, 900 000 са неграмотните у нас
69219
Проф. Константинов: Помощи да се дават само до второ дете, 900 000 са неграмотните у нас
  • Проф. Константинов: Помощи да се дават само до второ дете, 900 000 са неграмотните у нас

В България да се дават помощи само до второ дете в семейството, като те да се отпускат, само ако децата посещават реално училище. Тази мярка според проф. Михаил Константинов е една от възможните за решаването на последиците от тежката демографска криза в страната. В предаването на Дарик „Реактивно" проф. Константинов коментира темата, като призова българите да не пращат с лека ръка децата си зад граница.

„Ако ще внасяме хора от чужбина, за да решим демографския проблем, имаме огромни маси българи в Бесарабия, Молдова, Западните покрайнини - те трябва да получат преференциални условия и да бъдат заселени в България", каза още Константинов и допълни:

„Трябва да бъдат улеснени условията за придобиване на българско гражданство от тези хора, при условие че останат да живеят в страната, а не че е само трамплин за влизане и пътуване в Европейския съюз".

Осъдените в затвора. Всяко друго нещо е подигравка с народа. Народът или ще ни остави докрай, като ще напусне и последният българин, или ще дойде Фюрерът. И в двата случая ще бъде пълна катастрофа и ще изчезнем. Имам трима синове и тримата са в България. Нека с лека ръка да не си пращаме децата в чужбина.

- Проф. Михаил Константинов

По думите му всеки е свободен да ходи, където иска, но това трябва да се контролира, защото хората, на които се дава българско гражданство, поне четири или пет години, или с договор трябва да бъдат в България:

„Това е едното от нещата. Другото е помощи само до второ дете, категорично до второ дете! Никакви други помощи. Ма няма туй, няма онуй! Щели да бъдат засегнати и българите. Първо, аз не правя разлика между българи и цигани, това са си все български граждани. За съжаление едните са крайно необразовани. Няма помощи за трето дете, категорично", отсече проф. Константинов.

„България има право своите ресурси да ги разпределя. Аз и вие плащаме тези пари и аз мога да кажа на кого искам да ги дам. Тези помощи за първо и второ дете се дават, само ако детето ходи на училище и то ходи неформално. В момента българските училища, за да не ги закрият, формално декларират, че имат циганчета ученици. Нищо подобно нямат. Те или не ходят на училище, или ходят, без да разбират езика", заяви професорът.

По думите му 900 000 души в България са с до основно образование. Повечето от тях не са функционални, те са абсолютно неграмотни, не познават буквите, каза още той.

„Какво може да направите с такива хора в съвременния свят? Отговорът е нищо! Само количеството не решава въпроса. Как да се постигне добро качество без образование, не е известно", заяви проф. Константинов.

Според него има нещо друго, което задържа хората в една държава или обратното - гони ги от нея. Една от причините е, че хората не виждат тук не само препитание, те не виждат справедливост. По думите му те виждат нагло беззаконие.

„Осъдените в затвора! Всяко друго нещо е подигравка с народа. Народът или ще ни остави докрай, като ще напусне и последният българин, или ще дойде Фюрерът. И в двата случая ще бъде пълна катастрофа и ще изчезнем. Имам трима синове и тримата са в България. Нека с лека ръка да не си пращаме децата в чужбина. Лъжа е, че светът е голямо село, че те щели да се върнат. Опразним ли територията, някой ще се настани тук", каза още проф. Михаил Константинов.