Проф. Илчев: Реакцията е примитивна, това е история
Проф. Илчев: Реакцията е примитивна, това е история / Sofia Photo Agency, архив
Проф. Иван Илчев
57729
Проф. Иван Илчев
  • Проф. Иван Илчев

Примитивна реакция" и опит да се забрани на историците да се занимават с онова, което им е професия. Така ректорът на СУ „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев определи пред Дарик декларацията на Синята коалиция, която поиска да бъде отменена предстоящата в Алма матер конференция по повод 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова.

Проф. Илчев уточни, че форумът се организира от Историческия факултет на университета. Той подчерта, че конференцията е научна и изрази надежда събитието да не бъде тласнато по линията на политиката.

„Самата Людмила Живкова е много противоречива личност. Не съм изпитвал някаква симпатия към нея, но тази реакция ме удиви. Това е една примитивна реакция, защото да се смята, че конференция за Людмила Живкова, която и приживе не беше особено популярна сред българския народ, наричаха я принцесата и не знам си какво си още, да се смята, че тя ще допринесе за някакъв успех на БСП, това е смешно", заяви проф. Илчев.

По думите му жалкото в случая е, че се опитват да забранят на историците да се занимават с това, което всъщност им е професията: „Преди около 6 години тогавашният президент Първанов се беше опитал да забрани една конференция за Батак, защото давала по-друго гледище за Батак от това, което обичайно сме свикнали. Жалкото е, че доколкото разбрах декларацията е прочел Веселин Методиев, който е историк по образование и когато аз винаги съм харесвал много и съм смятал, че е много етичен човек, но за съжаление май политиката не прощава никому. Тази конференция аз щях да я забраня, ако Веселин Методиев, да речем, беше дал заявка за нея да участва с доклад, в който да доказва, че Людмила Живкова е зло, че е причинила неизмерими злини на България и ако организаторите му бяха отказали да го включат. Тогава такава конференция, в която да няма плурализъм на мненията, разбира се, не трябва да има. Това е научен форум. Надявам се, че ще остане научен форум, няма друго".