Проф. Илчев: Имаше намеса на външни сили при окупацията на СУ
Проф. Илчев: Имаше намеса на външни сили при окупацията на СУ / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Проф. Илчев: Имаше намеса на външни сили при окупацията на СУ
68350
Проф. Илчев: Имаше намеса на външни сили при окупацията на СУ
  • Проф. Илчев: Имаше намеса на външни сили при окупацията на СУ

„Имало е намеса от безскрупулни политици и външни лица в протеста на студентите".

Това заяви на пресконференция ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев.
Той обаче отказа да посочи кои са тези политици.

По думите му е нелепо да се говори за студентите като за окупатори, а действията им трябва да се наричат „акция".

Той уточни, че не винаги по време на окупацията ректорското ръководство и студентите са били на едно мнение, но винаги са се разбирали.

„Празненствата по случай 125-тата годишнина на университета и честванията на завършващите студенти ще се проведат в Аулата", каза още Илчев.

По думите му всички неучебни дни ще бъдат отучени и наваксани, а летният семестър ще започне по график на 24 февруари 2014 година.

В отговор на писмо-запитване, изпратено от проф. Илчев до МВР, става ясно, че полицейското присъствие и влизането на полицаи във факултети на Софийския университет е било в ролята им на граждани, а не на полицаи.

Илчев уточни, че според МВР проверките са били в периметъра на Народното събрание.

„Всъщност аз затова предупредих и студентите още от самото начало, на първата ни среща, че безскрупулни политици ще опитат да ги „яхнат" и да се издигнат на по-горно стъпало в политиката си. Имаше такива неща, макар и не съвсем открито и откровено - пазеха се да има открита и откровена подкрепа. Имаше такова нещо, но то е неизбежно", добави ректорът.

По думите на професор Илчев продължават разговорите с „ранобудните студенти", за да бъде освободена и Аулата на ВУЗ-а.

„Мисля, че ефект от акцията има, дотолкова, доколкото обществото за пореден път видя, че има активни групи в обществото, които не приемат начина, по който се води политическият живот у нас. Аз познавам инициаторите на протеста от доста време и бих казал, че те винаги са имали социално чувство", каза още Илчев.

На пресконференцията Александър Николов от Студентско-ученическото движение "Призив" връчи на проф. Илчев подписка в подкрепа на академичната автономия с близо 700 подписа - на преподаватели и студенти от СУ, състояла се от 5 до 15 ноември.

Проф Илчев Имаше намеса на външни сили при окупацията на СУ
netinfo

Междувременно ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев съобщи на пресконференцията, че ще се ремонтира 272-ра аудитория в Ректората на висшето училище. Това е най-голямата аудитория в СУ и в нея се помещаваше щабът на "Ранобудните студенти" по време на окупацията - от 23 октомври до 17 ноември. Ремонтът на 272-ра аудитория ще започне през пролетта, а сега се правят проектите за него, каза ректорът на СУ.

Проф. Илчев не уточни защо се налага да бъде ремонтирана 272-ра аудитория, но заяви, че след него тя ще стане една от най-модерните аудитории в Софийския университет. Ремонтът се плаща от три страни - през миналата година на бала на юристите беше събрана доста крупна сума от самите юристи, а отделно Университетът ще плати много малка част от сумата за ремонта, обясни проф. Илчев. Той добави, че основните средства за ремонта са от спечелен проект от фондацията "Америка за България".

Проф Илчев Имаше намеса на външни сили при окупацията на СУ
netinfo