Проф. Гълъбов: Вариант за предпазване от грипа е ваксинацията
Проф. Гълъбов: Вариант за предпазване от грипа е ваксинацията / netinfo

Вариант за предпазване от грипа е ваксинацията, но за съжаление в България процентът на хората, които са ваксинирани е много нисък. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио вирусологът проф. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН.

Професор Гълъбов добави, че при грипа началото е много характерно, защото вирусът е много прилепчив: “Той е нов за организма, няма защита заразява масово. Характерно за грипа е, че освен, че вирусът се размножава в белите дробове, при него се натрупват продукти, които водят до т. нар. оксидативен стрес. Поради това първият симптом на грипа е изведнъж през тялото на човека да преминават студени тръпки и вдигат температура”, обясни проф. Гълъбов.

“Усложненията на грипа вървят в две насоки. Могат да се поразят клетките на бронхите и се развиват тежки и упорити трахиобронхити, а може да се развие и бронхопневмония, която се дължи на вируса.

Другото усложнение е, че вирусът може да засегне и други органи и системи. Той се развива само в белите дробове, но поради оксидативния стрес могат да се засегнат и другите органи, като например сърдечният мускул и човек да загине от миокардит. Може да се порази централната нервна система, средното ухо, може да пострадат бъбреците и жлезите с вътрешна секреция”, добави още Ангел Гълъбов.

Проф. Гълъбов уточни, че след като веднъж човек е прекарал вид грип, той не може да се разболее от същия повторно.