Шефът на "Пирогов" заяви, че президентът трябва да остане под 10-дневна карантина
Всички болници - държавни и частни - трябва да се включват в борбата с коронавируса – да отделят най-малко 10% от капацитета си за болни от инфекцията, най-вече за своя персонал. Това заяви в ефира на NOVA директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов

Шефът на "Пирогов" бе категоричен, че карантината на всеки контактен със заразен трябва да е 10 дни.

"Както се пишеше, че Радев е заразил полският президент Анджей Дуда, то се оказва, че българският държавен глава е бил контактен на заразения Дуда", коментира проф. Балтов. 

327 нови случая на COVID-19, 10 починаха

Той разкри, че състоянието на премиера Бойко Борисов на този етап е стабилно и той ще бъде лекуван от лекарите от ВМА.

"Самоизолацията е важна, когато човек не се чувства добре, има температура и неразположение. Нека хората да го мислят", призова шефът на "Пирогов".

"Трябва да се спре клъстърното разпространение от пациенти, които първо са били с отрицателен тест за коронавирус, но после стават положителни", коментира проф. Балтов спирането на плановия прием в болници в области с ръст на заразените. Той уточни, че няма да се спира лечението на онкологично болни, майки или да се прекратяват спешните операции.

Починалият мъж след отказ да бъде приет в болницата в Плевен получил инфаркт

Пациент с дихателна недостатъчност задължително трябва да се приеме в болница. Така директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира случая с починалия в Плевен мъж със задух, след отказ на болница да го приеме заради липса на ПСР тест и свободни легла в буферната зона. 

Плановият прием в „Пирогов” е напълно забранен, защото клиники „гърмят” с COVID. В момента около 60 души от персонала са активно болни. По думите му ще се обособи още един COVID-19 с капацитет от около 30 легла, като той ще бъде предимно за заразен персонал на лечебното заведение.

"Процентите на заразените растат и явно няма да спират", коментира проф. Балтов пикът на заразени в България и изрази тревога, че картината се влошава. Той настоя, че най-ефективно ще бъде нощните заведения да бъдат затворени, да се налага повече контрол с дистанцията и носенето на маски, като уточни, че особено в болницата, пациенти и персонал трябва да носят по-висок клас маски.
NOVA