/ БГНЕС
В края на месец септември, или през октомври се очакват адаптирани версии на одобрените в рамките на ЕС РНК ваксини срещу COVID-19, които да се справят и с подвариантите на коронавируса. Това съобщи в четвъртък вечер в Стара Загора проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и председател на Българския борд по вирусология към Българския лекарски съюз.

По покана на Народно читалище „Родина“  проф. Аргирова бе гост в Дома на архитекта, където беше представена документалната книга „Псевдоним  Вирус с окраска диверсия” на журналистката и писателка Юлия Пискулийска, която разкрива постижения и препятствия, белязали кариерата на единствения професор по проблемите на СПИН у нас.

В България сега има 4500 болни от спин, каза проф. Радка Аргирова, която е основател на първата потвърдителна лаборатория на болни от спин в България.  „ За разлика от 1981 г. когато беше описан първият случай на болен от спин в света, днес тази диагноза не е равносилна смъртна присъда“, каза известният ни вирусолог. Според нея вече има 40 лекарства, които удължават човешкия живот до биологичните му възможности. 

В Стара Загора проф. Радка Аргирова идва за първи път през 1987 г. , когато става първи консултант на Телефон на доверието, който организират клиничният психолог Красимира Лазарова и журналистката Нели Филипова.
БТА