Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет
Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет / снимка: БГНЕС, архив
Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет
82797
Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет
  • Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет

Професор Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет. Той получи от 190 гласа при вота на Общото събрание на ВУЗ-а. Опонентът на Герджиков за поста - бившият декан на Химическия факултет проф. Тони Спасов, получи подкрепа от 162 гласа.

Проф. Герджиков ще бъде начело на Алма Матер в продължение на четири години.

Акценти и приоритети

В своето представяне проф. Герджиков заяви, че ще дава отчет за дейността си на всеки две години. Като своя цел той посочи и да вдига бюджета на учебното заведение всяка година с поне 5 млн. лв., без да се броят парите по научните проекти.

Според Герджиков възнагражденията на преподавателите и служителите в Софийския университет трябва да се вдигнат. По думите му обаче това не може да става по равно и те ще бъдат вдигани първо на тези, които имат по-голям хорариум от часове на преподаване.

Проф. Герджиков има идеи, които ще реализира, за да управлява по-добре собствеността на ВУЗ-а. Той ще предложи и да има финансов мениджър, то това за момента не може да се случи, освен ако няма промени в закона за висшето образование, тъй като такава длъжност по сегашния закон не може да има.

Проф. Герджиков предложи дори ако се наложи, да се стигне до промени в закона.

Кой е проф. Анастас Герджиков?

Анастас Герджиков е роден на 28 февруари 1963 година. Професор е по римска литература и е доктор на филологическите науки /антична и средновековна литература/. Завършил е Хумболтовия университет в Берлин, специализирал е в Австрия /1994/ и Германия /1997/.

Бил е заместник-министър на образованието и науката /2001-2003/, управител на Фонда "Научни изследвания" /2008-2009/, а от 2010 г. е заместник-ректор на Софийския университет.

Проф. Герджиков е член на редколегията на списание "Стратегии на образователната и научната политика".

Научните му интереси са в областта на античната и средновековната литература, философията и политическата мисъл. Автор е на статии в български и чужди списания и сборници, на четири монографии, както и на първия български превод на Аристотеловата "Политика".