"Всички видяхме какво значи онлайн обучение. То има както плюсове, но според мен и повече минуси, защото присъственото обучение във всички случаи е много по-добре за децата. Лично смятам, че докато може, обучението трябва да е присъствено. Разбира се, ако зачестят много случаите и се наложи да постоянно да излизат в карантина за по 14 дни, това няма да е добре за никого и в крайна сметка ще се наложи завършването на срока онлайн. Лично аз не съм привърженик на онлайн обучението". Това коментира в предаването „Неделята на NOVA” директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

"Мисля, че и в училищата, както правехме в болниците и например в „Пирогов“ - всички, които са на работа се тестуват периодично. Мисля, че и за децата е добре да се въведат тестове. Може би и карантината трябва да се намали, да не е 14 дни, а 7 дни за децата и в края на тези седем дни, ако детето е отрицателно, без симптоми защо да не се върне на училище", продължи проф.Балтов.

Вълчев: Изцяло онлайн обучение при бум на заразени в училище

България е остров, който остава с малко инфектирани. Около нас обаче всичко ври и кипи. Страшно е, когато се изпусне контролът. Затова е важно да има добра информираност и да се дава брифинг веднъж седмично”, каза още той. 

Проф. Балтов обаче не поясни дали щабът още се ръководи от ген. Мутафчийски, или вече е поет от министър Костадин Ангелов. Не каза и дали самият той е част от Националния оперативен щаб. 

"Виждате колко е страшно, когато се изпусне контрола. Трябва да има добра информираност и брифинги. Бъдещето на оперативния щаб ще е да сме едни информатори. Ген. Мутафчийски е генерал. Той може да бъде председател на такъв щаб, когато имаме извънредно положение, но когато имаме действащ министър на здравеопазването и е наш колега, мисля, че самият министър оттук нататък ще поеме този ангажимент да ръководи тези процеси и той да преценява кой да помага и кой какво да върши", обясни още директорът на "Пирогов". 

"Това, която ген. Мутафчийски направи, беше изключително полезно и хората трябва да разберат, че го направи само за да спаси здравето на хората. Мутафчийски е един перфектен колега и направи всичко възможност за времето, в което беше начело на Щаба", заключи той. 

Високата смъртност обясни с няколко фактора. "Ние сме застаряваща нация и има много хора със сърдечносъдови заболявания. Коронавирусната инфекция не засяга само белия дроб, но и сърцето. Когато има един голям брой на сърдечно болни, нормално е на повече хора здравословното им състояние да се влоши", каза той.  

По думите му другата причина е, че пациентите търсят късно помощ. „Буквално чакат нещата да станат нетърпими”, заяви проф. Балтов. 

Прогнозата му е, че през октомври ще има леко повишаване на заболелите, но няма да е страшно и да предизвика сериозно увеличение на хоспитализираните. Прогнозата му за ноември обаче е по-негативна – 30 000 случая, като 8 000 от тях активни.

"Вирусът съществува. Устойчив е, но не съм забелязал да има мутации. Четох, че в САЩ вирусът вече минавал и през маската - няма такова нещо. В Южна Америка, когато дойде зимата, случаите рязко се покачиха. Ако това може да ни говори нещо, то е само да се подготвим.