Проектозакон предвижда забрана на митинги около МС и НС
Проектозакон предвижда забрана на митинги около МС и НС / снимка: DarikNews - Юлиана Николова
Проектозакон предвижда забрана на митинги около МС и НС
19102
Проектозакон предвижда забрана на митинги около МС и НС
  • Проектозакон предвижда забрана на митинги около МС и НС

Да се забрани провеждането на митинги и манифестации в определени зони около сградите на Народното събрание, президентството и Министерския съвет, в непосредствена близост до военни и други обекти, свързани с националната сигурност, както и по републикански пътища. Това предвижда одобреният от правителството проект на закон за събранията, митингите и манифестациите. В населени места при провеждане на митинги няма да е позволено използването на моторни превозни средства и животни. За нарушителите са предвидени и санкции от 500 до 3000 лв. Кметската забрана за провеждане на митинг ще може да се обжалва пред административен съд, предвижда още законопроектът.

 

За да влезе в сила одобреният от кабинета законопроект за събранията, митингите и манифестациите трябва да бъде гласуван и от парламента. Основният въпрос сега е има ли шанс документът да бъде разгледан през този мандат на Народното събрание.

 

Пред Дарик министърът на правосъдието Миглена Тачева заяви:

 

„Аз смятам, че има шанс, защото този законопроект трябваше много отдавна да бъде готов. Текстът на сегашния закон е по старата Конституция. Имаме осъдителни решения в Европейския съд за правата на човека и по сега действащия закон. Смятам, че това, което трябваше правителството да свърши като ангажимент, го е свършило”.

 

Не очаквате ли по-сериозен отпор от страна на синдикатите във връзка с тези решения?

 

„Не, не очаквам. Във всички европейски законодателства, които сме сравнявали при изработване на законопроекта, има зони за сигурност”.

 

В отговор на правителственото решение обаче синдикатите обявиха извънредна пресконференция, на която ще присъстват и браншови организации. Сред поканените е и лидерът на млекопроизводителите Андриан Цаконски: „Може ли в демокрация да се налагат такива забрани. Ще се жалваме докрай, ще се стигне до крайни мерки. То бива идиотизъм, но тяхното надхвърля всички граници, заяви Цаконски.

 

Организаторите на събрания или митинги са длъжни да уведомяват кмета на общината най-малко пет работни дни преди началото им, е записано още в законопроекта.