Проектозакон предвижда облекчение за кабелните оператори
Проектозакон предвижда облекчение за кабелните оператори / netinfo

Нов проектозакон за електронните съобщения предвижда облекчения и оптимизиране на работата на кабелните оператори. Това съобщиха в Перник народните представители от НДСВ Теодора Дренска и Татяна Калканова. Те са вносители на предложението заедно с колегите си Ваня Цветкова, Борислав Владимиров и Тодор Костурски, предаде БТА.

Във внесения от Министерски съвет проектозакон е било предвидено кабелите да минават под земята, също и таксите да се определят от общинска комисия. Новото предложение разрешава разполагане на кабелите над земята, като поставя някои условия в зависимост от населеното място, уточни Дренска. В него отпада ролята на общината при определяне на тарифите за заплащане, като същите те ще се формират на пазарен принцип.

Локализирането на кабелите под земята е много голяма инвестиция и тя поставя в неравностойна среда по-малките оператори, мотивира се Калканова. Това щяло да оскъпи значително и предлаганата услуга. Смятам, че трябва да създадем конкурентни условия за средния бизнес, така че той да предоставя качествена услуга на поносима цена, определи Калканова.

Предложението на петимата депутати е било одобрено от Комисията по транспорт и телекомуникации в Народното събрание. Предстои обсъждане в пленарна зала.