Проектозакон дава петстепенно кариерно развитие за учителите
Проектозакон дава петстепенно кариерно развитие за учителите / снимкa: Sofia Photo Agency

Преподавателите в училище ще имат възможност за петстепенно кариерно развитие, а директорите ще имат петгодишен мандат на управление според проектозакона за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка, който трябва да бъде одобрен от Правителството в началото на март.

 

Новият закон предвижда две години изпитателен срок за новопостъпилите учители, след което те могат да станат учители. Следващите степени в кариерата са старши учител, главен учител, който ще бъде един за едно училище и учител-методист, който ще ръководи преподавателите по дадена дисциплина в цял регион, обясни заместник-министърът на образованието Кирчо Атанасов.

 

„Има твърди критерии как може да станеш старши учител – какви необходими условия трябва да имаш и кои са достатъчни. Същото е при прехода от старши учител за главен учител и т.н.”, каза той.

 

Директорите ще имат право на неограничен брой мандати и ще бъдат оценявани всяка година. Министър Даниел Вълчев сподели и някои предложения в новия закон: „Ако има частно училище, което не взима такси от децата – да получава издръжка от държавата. Това се отнася и за детските градини, стига да няма такси по-големи от тези които са в държавните”.