Продължава визитата на принц Едуард и принцеса Софи у нас
Продължава визитата на принц Едуард и принцеса Софи у нас / снимка: БГНЕС

Днес е вторият ден от посещението техни кралски височества принц Едуард, граф Уесекс, и съпругата му принцеса Софи. Те са тук по покана на президента Росен Плевнелиев.

Принц Едуард е най-младият от децата на кралица Елизабет Втора. Визитата е в съответствие с международната благотворителна дейност на британското кралско семейство и има за цел да подкрепи реализацията на редица благотворителни инициативи, насочени към деца в риск.

В 10.30 часа принцът и принцесата ще посетят Първа АГ болница и Центъра за обществена подкрепа "Св. София". Основна тема на посещението на принца и принцесата е да се запознаят с практиките у нас за защита и превенция на изоставените деца и да споделят британския опит в тези сфери, съобщава БНТ.

Росен Плевнелиев е разказал на своите гости, че от 2009 година досега близо 1400 деца са изведени от специализирани институции и настанени в защитени жилища. България има за цел да завърши този процес успешно през следващите 15 години.

Принц Едуард пътува в чужбина като старши представител на кралица Елизабет Втора, разказаха от британското посолство и не са политически личности. В кралския протокол не е предвидено да дават изявления пред медиите.