Продължава учението „Тракийска пролет 2007”
Продължава учението „Тракийска пролет 2007” / netinfo

Тренировъчни полети на американските военно-въздушни сили бяха извършени днес в рамките на българо-американското учение “Тракийска пролет 2007”.

Три самолета „С-130 Херкулес” излетяха от летище Безмер и извършиха ниски полети над полевото летище между селата Тенево и Окоп. Самолетите направиха четири прелитания като задачата им бе да спуснат товари с хуманитарна помощ над точно определени места.

В края на учението един от самолетите се приземи и на къса писта с дължина 800 метра, което според специалистите е изключително трудно. Според Сара Санторо, инструктор на летателните екипажи, ямболският регион е изключително подходящ за извършването на подобни учения, заради ниските равнинни местности и честата промяна на климата.

От няколко дни авиобаза Безмер е домакин военното учение “Тракийска пролет 2007”. В програмата му освен тактически полети на петчленни американски екипажи е залегнало обучение на български медицински екипи от американските им колеги.

Обучение преминават медиците от базите Граф Игнатиево, Крумово и Безмер. В симулирани хуманитарна операции военните медици се обучават по въпроси, свързани с оказване на спешна медицинска помощ при бедствия и аварии. Съвместните тренировки ще продължат до края на седмицата.

Други новини от Сливен