Продължава спасителната акция в „Ораново
Продължава спасителната акция в „Ораново / снимка: Dariknews.bg, Благоевград
Продължава спасителната акция в „Ораново"
65486
Продължава спасителната акция в „Ораново"
  • Продължава спасителната акция в „Ораново"

Ситуацията в рудник "Ораново", където все още са затрупани миньорите Иван Лазаров и Николай Михайлов, се усложнява. В галерията, където са затрупаните, е залята повторно от глина. В късния следобед се получил масиран скален пробив, при който не е ясно колко глина е изтекла, но е запълнила сечението на галерията от пода до тавана, информира участващият в спасителната операция в мината проф. Михаил Михайлов от МГУ.

"Тази глина е много специфична, защото когато е суха, е твърда като скала, а когато влажността е голяма, може буквално да тече", посочи проф. Михайлов. Той потвърди, че е направена най-добрата организация, за да може в рамките на смяната спасителите да се сменят постоянно, за да не спира работата по разчистването. Максимум до един час може да работи един спасител, след което идва смяна", обясни проф. Михайлов.

В тунела не може да се внесе допълнителна техника, казват специалистите, които не желаят да губят ценно време по спасяване на миньорите. "Вярваме, че глината в тунела не е достигнала до последната лента на галерията, където предполагаме, че са двамата мъже. Приемаме, че те са зад пропадането и се опитваме максимално бързо да стигнем до тях", коментира проф. Михайлов.

Междувременон стана ясно, че спасителните екипи са стигнали до една много голяма скала, голяма 2х2 метра, и се подготвят за взрив. Това каза за агенция Фокус областният управител на Благоевград Муса Палев. „Скалата е запушила целия отвор, преди часове почистваха около нея, но нямам информация, кога точно тя ще бъде взривена", допълни той. Муса Палев увери, че това е контролиран взрив и не представлява опасност за намиращите се вътре миньори. Той посочи, че досега са правени два такива взрива в рудника. На място остават спасителните екипи, тези на Полицията, Пожарната безопасности защита на населението. „Поддържаме връзка и ако се налага, аз съм на разположение и при необходимост веднага отивам на място", каза още Муса Палев.

По-рано с военен хеликоптер от Стара Загора доставиха специализирани съоръжения за изпомпване водата и калната маса в една от галериите на рудник „Ораново”, където трети ден издирват затрупаните миньори.

В ранния следобед помпите получи на стадиона в Симитли кметът Aпостол Апостолов, след което те бяха превозени с микробус до мината. Помпите вече са монтирани. Спасителите от Бобов дол и Челопеч работят на три смени и издирват двамата затрупани в рудника мъже от село Крупник трето денонощие.

Трети ден продължава спасителната операция в рудник „Ораново”. Непрекъснато се подава кислород към мястото, където се предполага, че може да са мъжете. Все още се разчиства свлачището, което прегради пътя към двамата миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров. Непрекъснато се подава кислород към мястото, където се предполага, че може да са мъжете.

Специализиран отряд по минно спасяване от Челопеч се включи още в нощните часове в издирването на миньорите. Те са десетима спасители, професионално обучени за кризисни ситуации. Провеждат разчистването на калната земна маса в галерията заедно с отряда от Бобов дол и миньори от рудника в „Ораново”.

В галерията тази сутрин се е появила вода, което допълнително създава пречки, но тя се изпомпва. „Всички се молим да намерим момчетата живи и здрави", каза в интервю за Дарик Апостолов: „Надяваме се след като вчера беше преодоляна голямата скала, която се бе срутила, доста по-бързо да се развият нещата. Няма друг начин освен на ръка да се извършва разчистването на галерията, тъй като става въпрос за лепкава кал. Все още не е ясно къде се намират затрупаните миньори”.

Собстеникът на рудника Красимир Михайлов все още не е пристигнал на мястото на трагедията, въпреки че бе повикан от министър Стойнев. Днес стана известно, че хора от управата на „Ораново” не са искали да бъде внасяна допълнително техника за спасителните операции.

Във вторник лавина от кал, скали и вода затрупа четирима мъже на 300 метра под земята. Часове по-късно Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити мъртви.

Други новини от Благоевград