Продължава разследването за падналия в Шумен самолет
Продължава разследването за падналия в Шумен самолет / снимка: ОД на МВР-Шумен

Предстои да се изясни дали падналият на шуменското летище четириместен едномоторен самолет е бил технически изряден, съобщи за БТА Стефан Петров от специализираното звено за разследване на авиационни събития към Министерство на транспорта.

По думите му вече е извършен оглед, чиято цел е била да се установят следите и разрушенията по самолета. Предстои да се изследва двигателя на машината, да се вземат проби от горивото, маслата  и да се анализира цялата налична документация - за експлоатацията на самолета, правоспособността на пилота, официален документ от „Гражданска въздухоплавателна администрация” и др.

Единственото, което със сигурност може да се каже, е, че самолетът е разрушен до такава степен, че не може да се използва, отбеляза Петров.

На 8 септември, около 9.50 ч., в дежурната част на шуменската полиция от телефон 112 е получен сигнал за инцидент на летището в града. На мястото са изпратени полицейски, аварийно-спасителен и противопожарен екип. Установено е, че едномоторен самолет, с четирима души на борда, излетял след получено разрешение, но на около 10 метра от земята машината загубила мощност и паднала. По първоначална информация причина за инцидента е авария в двигателя.

Най-сериозно пострада 42-годишен мъж от Варна, който пилотирал самолета. Той е настанен в шуменската болница с фрактури на черепа, на лявата ключица и на десния глезен. По молба на близките му от днес лекарите в здравното заведение не дават информация за състоянието му. Последното, което беше съобщено от отделението,  в което е настанен пострадалият е, че състоянието му е стабилно, но все още критично и има опасност за живота му.