Продължава отводняването в Мизия
Продължава отводняването в Мизия / снимка: БГНЕС
Продължава отводняването в Мизия
74244
Продължава отводняването в Мизия
  • Продължава отводняването в Мизия

За последните 24 часа са отводнени 46 къщи в Мизия. Това съобщи за Дарик старши комисар Васил Василев, ръководител на Кризисния щаб в Мизия. От днес вече и местното ВиК е пуснало водата, но тя не става за пиене, предупредиха от Кризисния щаб.

„Отводняваме, вчера 46 адреса сме отводнили, днес ще бъдат много повече. Започна работа на отделни сектори за отводняване на дворовете на хората. И така етап по етап. Вчера отводнихме улиците, сега отводняваме дворовете, като свършим ще влезем и в мазетата. ВиК днес пусна водата в целия град, но тя все още не става за санитарни и битови нужди. Става единствено за миене на улиците. Ще трябва да преминат през тръбите дезинфектантни средства и самата вода, която е в резервоарите да се почисти, и едва тогава ще става за битови нужди”, съобщи старши комисар Василев.

„Продължават да се събират труповете на умрелите животни. С падането на водата все повече излизат отделни клетки със зайци, кокошки и други животни, които не е имало как да бъдат освободени,. Непрекъснато екипите от екарисажа събират. Започнаха да пристигат и инструменти и санитарни материали и хигиенни, така че веднага като се справим с водата да започне разчистването”, заяви още той.

Междувременно зам.-кметът на община Мизия Николай Нековски коментира пред БГНЕС, че няма човек в Мизия, който да мисли, че причина за трагедията е единствено дъжда. Категорично става въпрос за скъсана дига или преливници. „Още преди четири месеца предупреждавах, че стените на язовирите са компрометирани и ще ни докарат бедствие. За съжаление точно това се случи”, твърди той.

„ЧЕЗ Разпределение България” АД не може да започне работа по възстановяване на захранването на спрените трафопостове в Мизия, тъй като съоръженията по електроразпределителната мрежа са залети с вода, съобщават от пресцентъра на дружеството. Възстановяването на електрозахранване на засегнатите части на Мизия ще започне след приключване на отводнителните дейности, които се ръководят от Кризисен щаб.