Продължава издирването на изчезналия в Черно море моряк
Продължава издирването на изчезналия в Черно море моряк / netinfo

Издирването на изчезналия в Черно море във вторник моряк Димитър Михайлов продължава, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта.

Търсенето сега се осъществява с моторен кораб "Норден". Всички останали кораби в района са предупредени да наблюдават и да докладват на Морския спасително-координационен център (МСКЦ) Констанца или Варна, се посочва в съобщението.

Сигнал за бедствие "Човек зад борда" от моторен кораб "Норден" е приет от националната брегова радиостанция "Варна радио" в 21.34 ч бългaрско време на 3 юни. В 22.55 ч е установена пряка връзка с кораба, за да се изясни ситуацията. Установено е, че зад борда е паднал старши помощник-капитанът на кораба - Димитър Михайлов.

Инцидентът е станал в Черно море на границата на контролния район между България и Румъния, на около 130 мили североизточно от Варна.

Веднага след получаването на сигнала за бедствие, Морският спасително-координационен център /МСКЦ/- Варна е установил връзка с оператора - корабната агенция "Ахилеос Маритайм Ентерпрайз" и ги е уведомил за случилото се .

МСКЦ-Варна е предложил съдействието си на румънската страна. Имайки предвид отдалечеността на мястото на инцидента, са предприети възможните действия, съответстващи на добрата морска практика. Чрез системата "Навтекс" брегова радиостанция "Варна радио" е уведомила всички кораби в района.

В определения периметър за търсене в сряда са участвали 3 кораба ("Норден", "Датило М"- под италиански флаг и "Сафир"- под турски флаг). Впоследствие в издирвателната операция се е присъединил кораб "Верген", плаващ под словенски флаг.

В съответствие с договорите за съвместна дейност на Морска администрация с Военно-морските сили и Гранична полиция беше поискан хеликоптер, който да бъде изпратен за обследването на района. Поради голямото разстояние от мястото на инцидента и ограниченията в практическия радиус на действие на вертолета, полет не е осъществен. Вертолетите, използвани за тези цели, имат пълен обхват само в нашите териториални води. Мястото на инцидента се намира в отговорния район на Република Румъния, на около 110 морски мили източно от Констанца. В съответствие с изискванията на Международната конвенция за търсене и спасяване МСКЦ - Констанца е поел ръководството и координацията на операцията по търсене и спасяване.

От координиращия център - Констанца е отправено искане към Украйна за предоставянето на хеликоптер. В телефонен разговор с МСКЦ - Одеса, е установено, че украинска страна не може да предостави такъв. От МСКЦ - Одеса е отправено искане до Киев и се очаква разрешение за използването на самолет.

Кораб "Норден" е собственост на "Норден Шипинг" и плава под флага на Словения. Негов оператор е корабната агенция "Ахилеос Меритайм Ентерпрайс" - Варна. "Норден" е извършвал редовен рейс от пристанище Варна за пристанище Мариупол.