Продължава борбата с огнената стихия в страната
Продължава борбата с огнената стихия в страната / снимка: BGNES

Двама души са с тежки изгаряния в следствие на пожара, който възникна в района на гара Дъбово. Заради бушуващите второ денонощие пожари продължава бедственото положение в общините Казанлък и Мъглиж .

Пожарът в района на гара Дъбово обхванал дървопреработвателен цех в североизточния край на селото и към 14.00 ч. огнеборците получили информация, че в цеха са останали хора. Пожарникарите са извели 60-годишен мъж от Пловдив, а малко по-късно – и 17-годишния му син. Момчето е откарано в Центъра за спешна помощ в Стара Загора в шок с 25% изгаряния и в критично състояние. Състоянието му вече е стабилизирано.

Бащата е с изгаряния по кожата от 70%, настанен е за лечение в болницата в Казанлък, лекарите не дават надежда за живота му.

Силният вятър в региона разнася пожара. Спасителни екипи изграждат просеки край селата Шаново, Дъбово Зимница и Ветрен, за да ги защитят от огъня.

Бедственото положение в общините Казанлък и Мъглиж ще продължи, докато се уверя, че няма опасност за населението, заяви областният управител Мария Нейкова.

За овладяването на огъня през изминалите две денонощия са се борили около хиляда души.Други 400 изграждат полоси от с. Главан до Тополовград, за да не допуснат пожарите от Хасковска област да прехвърлят границата със Старозагорско. Заради силния северен вятър и трите пожара въздухът в Стара Загора е силно задимен .От общината препоръчват на хората да не излизат навън и да затварят плътно прозорците.

Два големи пожара унищожиха хиляди декари гора в района на Чепеларе и Златоград. Обстановката е много тежка и стихията до момента не е овладяна.

Вековни гори горят в района на чепеларските села Студенец и Малево. Пожарът е избухнал в местността „Кабата” и заради силния вятър огнените езици са плъзнали по върховете на дърветата за минути. За няколко часа са унищожени над 1500 декара вековна иглолистна гора. Масивите са частна и държавна собственост. От Областна дирекция на полицията в Смолян са поискали от оперативния щат вертолет, за да се овладее стихията.

Заради усложнената обстановка в страната и съседните на Смолян области не е ясно дали ще бъде изпратена помощ.

Най-вероятно пожарът е предизвикан от машина за балиране на сено.

Стотици декари млади горски насаждения горят и в Златоградско. Пожарът там е избухнал от късо съединение в електропреносната мрежа. Обстановката е много тежка и заради абсолютната недостъпност на високопланинския район.

В гасенето и на двата пожара са включени всички налични сили на пожарните звена, полицията, „Гражданска защита” и горските стопанства, но до момента бедствието все още не е овладяно и ситуацията е критична.

Над 3 хиляди декара смесени горски площи горят над село Лесичово, информира комисар Иван Панайотов, директор на Областната противопожарна служба в Пазарджик. Обстановката е много тежка, поради силния горещ вятър, който спомага за разпалването на стари огнища.

Пожарът е възникнал на 24 юли в местността „Нейчовец“ в района на Ихтиман и е бил потушен, но късно след обяд се е самозапалил отново от вятъра и се е разраснал в посока Мухово-Лесичово.

Реална е опасността огънят да навлезе в село Лесичово, каза за Дарик радио комисар Панайотов.

Над 150 човека се борят с огнената стихия, сред тях всичките мобилни екипи на Областната противопожарна служба, служители на държавните лесничейства в Пазарджик и Панагюрище, както и доброволци от селото.

Пожарите в селата на общините Летница и Ловеч са локализирани, но огнеборците, военните и местните хора продължават борбата с огъня, съобщи за Дарик директорът на “Гражданска защита” – Ловеч инж. Иван Чоканов. Той допълни още, че 40% от землищата на територията на община Летница са унищожени от бушуващите през целия ден пожари.

Към 19.30 часа пламъците все още не са достигнали населените места, но жителите им остават в готовност за евакуация. Директорът на “Гражданска защита” – Ловеч каза, че ситуацията е овладяна, а за през нощта е създадена организация, която да предотврати разрастването на пожарите. Бедственото положение остава в сила, а щетите нанесени от огъня тепърва ще се изясняват.

35-годишен мъж загина от пожар, който сам подпалил. В късният следобед, заедно с баща си Таньо Тонев на 71 години, мъжът запалил стърнище в нивата си, намираща се край село Меричлери, община Димитровград. Огънят лумнал за минути и станал неконтролируем.

Двамата тръгнали да бягат, но по пътя им се озовал патрул на полицията. Младшият сержант пресякъл пътя на бащата и го арестувал. В полицейското управление Таньо обяснил какво са направили със сина му и предположил, че Златомир е успял да се спаси.

В последствие пожарникари намират овъгления му труп в нивата.

Това е първата жертва на огъня в хасковско. Известните като подпалвачи, срещу които се подготвят съдебни дела, са вече трима души.