Продават bTV до месеци
Продават bTV до месеци / netinfo
До края на годината първата частна национална телевизия у нас bTV ще бъде продадена – това заяви в интервю за Дарик председателят на Съвета за електронни медии Мария Стефанова. Тя е била уведомена за това още преди месец от управляващия директор на bTV Албърт Парсънс и изпълнителния директор Вики Политова.

Ето какво още каза Мария Стефанова пред Дарик:

Рупърт Мърдок продава не само bTV, но също така и два канала в Латвия, един в Сърбия и най-вероятно още един на територията на Полша. bTV има най-добри показатели и съответно има най-големи шансове да бъде продадена още до края на тази година. Излезе в публичното пространство, че има четирима кандидати, които ще наддават за продукта, произвеждан от bTV.

Ако телевизията бъде продадена, тя би трябвало да запази своя профил, нали така?

Да, разбира се, защото това е определено в лицензията на bTV.

Имате ли индикации, че други български медии също могат да сменят своите собственици? В последните месеци българският медиен пазар стана доста динамичен?

Не очаквам до края на годината да се продаде друга медия, освен bTV.

Относно футболното първенство, което следващите две години ще се излъчва в ефира на TV2, а не по „Канал 1”. Като председател на СЕМ как бихте коментирали това – дали ще за защити общественият интерес и дали няма да станем отново свидетели на подобен скандал, какъвто се завихри с „Диема”, когато те излъчваха световното първенство по футбол, а не „Канал 1”.

Искрено се надявам, че това няма да се случи. Затова, разбира се, TV2 ще трябва да гарантира с начина си на разпространение и с точките, до които тя достига по ефирен път. Надявам се и новите собственици да имат това предвид, тъй като законът е категоричен. Съветът за електронни медии също трябва от своя страна да се погрижи за аудиторията и този път няма да допуснем грешки, както в предишното европейско първенство.

Цялото интервю четете тук.