Проблемите в Резерва ще се отразят на бюджета
Проблемите в Резерва ще се отразят на бюджета / netinfo

Вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем заяви, че очаква следващата седмица отговора от прокуратурата по внесения вчера от нея доклад за "Държавния резерв". Етем каза това днес пред "Дарик" радио".

По думите й миналата година парламентът е определил бюджет от 42 милиона лева за "Държавния резерв", а декември 2005 г. са сключени два договора и до март - още два за горива и смазочни материали, за четири ремонта в бази на държавния резерв - осем сделки за 121 милиона лева.

Според Етем не става дума за това целесъобразни ли са сделките или не, а за нарушения, които констатира работната група и инспекторатът на Министерския съвет. Първо - харчат се пари, които ги няма в бюджета, което означава ще се натовари допълнително бюджетът за 2006 г. и второ, има явно нарушение на процедурата за сключване на договорите и на Закона за обществените поръчки, каза вицепремиерът.

По думите й в този доклад от над 200 страници са прикрепени различни докладни, решения на комисията, и два доклада на междуведомствени работни групи. Емел Етем посочи, че в доклада не са упоменати всички случаи, за които медиите са сигнализирали, и това е била нейната препоръка - освен по материалите в тази папка, прокуратурата да се самосезира и по някои публикации в медиите.

Министър Етем отбеляза, че е необходима промяна в сега действащия закон за "Държавния резерв", за да се разпишат ясно и точно номенклатурите, от които има нужда България за военновременни запаси и държавен резерв, защото оттам идва един от сериозните проблеми - начинът, по който ще се освобождават тези номенклатури.

Необходим е сериозен анализ за дейността на резерва, допълни Емел Етем.