Проблеми с водопроводна мрежа на Ямбол
Проблеми с водопроводна мрежа на Ямбол / netinfo
По-малко от 30% от подаденото общо количество вода достига до крайните потребители. Това обобщение направи шефът на ВиК–Ямбол Иван Георгиев.

Между 3500 и 4000 аварии годишно отчита дружеството в областта, като само за града те са около 1200. Това са т.нар. “видими” аварии. Специалистите от ВиК–Ямбол са предприели мерки, но са необходими много средства за отстраняването им. По програма ИСПА е предоставено оборудване за диагностика, анализ и обследване на мрежата, което вероятно ще доведе до снижаване на загубите.

Крайно наложителната подмяна на мрежата е и една от причините за поскъпването на водата от началото на март на 1,45 лева за кубик. Стойността е одобрена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, заедно с бизнес-плана на дружеството. Според Иван Георгиев ново увеличение няма да се наложи поне в рамките на една година, ако токът и горивата не поскъпват. Той съобщи също, че некоректните абонати на „ВиК” дължат близо 3,5 млн. лева, 240 хил. лева е дългът на промишлените абонати, а всички останали вземания са от битови консуматори. Между тях има и рекордьори, чиито сметки достигат до 2000–3000 лева. Иван Георгиев е категоричен, че дружеството ще си търси парите с всички разрешени от закона средства.

Други новини от Сливен