В 5 секции в страната ЦИК е решила да се премине към хартиен вот
Проблеми с машините за гласуване на различни места в страната, а и в чужбина. 

В 5 секции в страната ЦИК е решила още вчера да се премине към гласуване с хартиени бюлетини заради проблеми с машините. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Петте секции са в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково.

Към момента се проверяват технически проблеми с машините за гласуване в секции 25, 26 МИР София, във Варна, Силистра, Благоевград и Бургас, посочи Нейкова. Тя уточни, че предстои да се установи от какъв характер са проблемите с тези машини. Ако се наложи, ЦИК може да вземе решение за преминаване на тези места към гласуване с хартиени бюлетини.

"До този момент 8 машини за гласуване не работят, предстои Централната избирателна комисия (ЦИК) да реши как да продължи гласуването в тези секции". Това каза по-рано сутринта говорителят на ЦИК Цветозар Томов за БТА. По думите му това е в рамките на очакваното, защото и предишни машинни гласувания между 0.5 и 1 процент от устройствата са създавали някакъв технически проблем.

"В общи линии машините проработиха, но има локални проблеми", коментира Томов. Говорителят на ЦИК все още няма информация какви точно са дефектите с машините за гласуване. Затова предстои решение на ЦИК. Той добави, че Комисията се събира, за да реши как ще продължи гласуването на тези места.

В 10:00 ч. започна и първото заседание на ЦИК.

България избира 46-ото Народно събрание

Изборният ден във Варненска област започна нормално, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в крайморския град Велин Жеков. Отворени са всички 652 секции на територията на избирателния район. В три от тях, които се намират в областния център, има проблем с машините и те не могат да се използват, и с разрешение от ЦИК се преминава на гласуване с хартиена бюлетина, обясни Жеков. В други три секции също е имало проблеми с машините за гласуване, но те са отстранени.

В областта в 543 секции ще се гласува с машини. В 136 от тях машините за гласуване ще са две. Избирателите във Варненска област са около 403 500 души.

Проблем с машините за вота в Русе - част от устройствата не били включени

Проблем с машините в Русе, за това сигнализираха хората. Част от устройствата не са били включени навреме. Около 07:15 ч. стана ясно, че 1/4 от 337-те секционни избирателни комисии в града не бяха се обадили, за да потвърдят старта на изборния ден. Стана ясно, че на местата, където са подавани сигнали, че машините не могат да стартират, техниците са се отзовавали в рамките на 20 минути. Там машините вече работят.

Софтуерен проблем с машините забави началото на изборния ден в три от секциите в Пловдив


Изборният ден в Пловдив започна с гаф с машинното гласуване. Устройството в една от избирателните секции блокира. Над 20 души чакаха пред секцията, за да бъде отстранен проблема.

„Изборният ден започна нормално. Всички секции имаха необходим кворум, за да функционират. Само в секции имаше проблем с машините, но от фирмата доставчик ги отстраниха. Реагираха навреме и проблемът беше отстранен своевременно. Изборният процес протича нормално”, обясни председателят на 16 РИК Спас Шуменов.

ЦИК реши да се броят контролните разписки от машинното гласуване в 1343 избирателни секции

Проблеми има и в чужбина. В турския град Бурса не опашките са проблемът, а машините. В една от трите секции с по 2 машини за гласуване едната машина се е счупила след първия гласоподавател. След това и другата машина се развалила, посочва NOVA.

Техническо лице от училището, където се намира секцията, успя да отстрани проблема във втората машина. Първата обаче все още е неизправна. Гласоподавател сподели, че е срамота хората да не могат да гласуват и да се бавят по 15-20 минути. Той би препоръчал да се гласува с хартиена бюлетина.

Голяма част от хората се отказват, като видят, че трябва да гласуват с машина и се насочват към секции с хартиени бюлетини.

Правилата предвиждат, ако и двете машини не могат да бъдат оправени, секцията да бъде затворена за 20 минути. А ако проблемът при поне една от машините не бъде отстранен, вотът трябва да продължи на бюлетини.