Проблем с климатика затвори моргата към Александровска болница
Проблем с климатика затвори моргата към Александровска болница / БГНЕС, архив
Проблем с климатика затвори моргата към Александровска болница
80214
Проблем с климатика затвори моргата към Александровска болница
  • Проблем с климатика затвори моргата към Александровска болница

Проблем с хладилната инсталация затвори столичната морга към Александровската болница за няколко дни. Проблемът е в работата на климатичната система на една от камерите, а причината за това е системно претоварване.

От болницата посочват, че трупохранилището е изградено преди 12 години и има капацитет за 80 трупа, а в момента труповете, настанени в него са 105. В създалата се ситуация началникът на Клиниката по съдебна медицина д-р Станислав Христов е подал оставка.

Пред Дарик той посочи, че в продължение на 10 години никой не е обърнал внимание на проблемите в Съдебна медицина. Към момента дефектиралата климатична система е поправена, но проблемът с недостатъчния капацитет на моргата, не е решен.

Тъй като капацитетът на столичното трупохранилище е по-малък от реалните нужди, хладилната инсталация често се претоварва. Последният такъв случай е преди седмица.

От болницата са категорични, че проблемът възниква от покойници с неизяснена самоличност, както и от такива, на които е издаден смъртен акт, но роднините им не са ги погребали. След поредния проблем с инсталацията от Столична община отпускат пари, с които са извършени служебни погребения на 25 души. Това обаче не решава проблема, тъй като моргата остава затворена за няколко дни. В този период директорът на Съдебна медицина д-р Станислав Христов подава оставка.

„Аз съм си подал оставката като началник на клиниката, но не и като ръководител на катедрата, защото вече 10 години не се обръща внимание на проблемите в съдебна медицина и в резултат на това имаме много задържани трупове", уточни Христов.

След получаване на информация за проблем с инсталацията е възложена доставка от чужбина на резервна част, необходима за нормалното функциониране на климатика в трупохранилището. От Александровска болница съобщиха за Дарик, че нужният апарат вече е доставен и моргата отново е в състояние да приема покойници. Проблемът е, че и към момента техният брой е по-голям от капацитета на хранилището.