/ БГНЕС
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изразява солидарността си с жителите на общините Каварна, Шабла и Балчик, които се разтревожиха за поминъка си вследствие на криза, генерирана от Министерството на околната среда и водите.
 
Министър Нено Димов е лично отговорен за объркващите и откровено манипулативни сигнали, изпратени от ведомството му, и следва незабавно да бъде освободен от поста, съобщават от природозащитната организация.
 
Борисов търси решение за Калиакра на среща в МС

Неадекватната комуникация на МОСВ успя да накара хората да повярват в нещо толкова абсурдно, като това, че дейности като земеделие и риболов ще бъдат забранени в Добруджа. Освен тежка некадърност на екипа на министерството тук прозира и явна злонамереност - да се всее паника у местното население, която да се използва за разправа с природозащитните организации и учените, в защита на интересите на шепа големи инвеститори закононарушители. Освен че цели пълното застрояване на Черноморието, тази политика е и антиевропейска и чрез фалшиви информации създава настроения срещу Европейския съюз.
 
Премиерът спря заповедта за забрана на дейности в района на Балчик, Каварна и Шабла

Коалиция "За да остане природа в България" се обръща към министър-председателя с въпрос ще имате ли морално право само след няколко месеца да поеме председателството на Европейския съюз, ако задържи в екипа си министър като Нено Димов, виновен за тази безпрецедентна антиевропейска истерия.
 
Прокуратурата проверява заповедите на МОСВ относно защитена зона "Комплекс Калиакра"

"Настояваме на поста министър на околната среда и водите да бъде поставена личност с достатъчен капацитет, за да реши създадената кризисна ситуация, така че интересите на хората да бъдат защитени, природата опазена, а България да избегне санкции от страна на Европейската комисия", отбелязват те в позицията си.
 
Тази позиция на коалицията не се подкрепя от Българското дружество за защита на птиците.