Принуждавали Петър Стоянов-Сумиста да „топи” политици
Принуждавали Петър Стоянов-Сумиста да „топи” политици / снимка: БГНЕС, архив

МВР и Цветан Цветанов са оказвали натиск върху Петър Стоянов-Сумиста да свидетелства измислени факти и събития, с които да дискредитира политици и бизнесмени. Това разказа пред ТВ7 осъденият на първа инстанция по делото „Килъри” Петър Стоянов. Сред политиците, които е трябвало да бъдат дискредититрани по времето на ГЕРБ, е бил и президентът Георги Първанов.

„Така трябваше да се покаже симбиозата между една партия и престъпността, за да бъде унищожена тази партия. Разполагам с някои данни и доказателства. Ако има „политическа воля”, прокуратурата да ме разпита за политическите арести, които се готвеха по времето на Борисов”, заяви Стоянов.

Той призна още, че досега, въпреки желанието му, никой не го е разпитал за тези сензационни показания, но изяви готовност да ги даде официално на прокуратурата.


„От мен се искаше да свидетелствам срещу политици, че са възлагали поръчки, че са се занимавали с престъпления и че едва ли не аз съм бил човекът, който е свързвал политици не само от една партия с престъпния свят. И по този начин да се покаже симбиозата между една партия и престъпността и да бъде унищожена тази партия”, заяви Сумиста, който излежава присъдата си в Ловешкия затвор по делото „Килърите”.

Сумиста разкри конкретни имена, които е трябвало да натопи. „Георги Първанов трябваше да натопя. Че има бизнесмен, който е до него, който се е занимавал с някакви работи, който след това е бил убит в „Овча купел”. Това искам да го разкажа на прокуратурата, защото това са детайли, които лесно могат да бъдат проверени”, каза той.

Босът на „Килърите” бил натискан и за друго „разкритие”. Той трябвало да каже, че банкерът Цветан Василев, чието име за пръв път чувал, е поръчал да бъде убит бизнесмена Иво Прокопиев. „Пред мен беше показано, скалъпено и написано. Аз трябваше само да го подпиша”, разкри той.

Сумиста направи и още едно уточнение. Той припомни, че групата „Килърите” е арестувана след убийството на Юри Галев. „Вечерта на убийството и през деня аз бях на едно място с Цветан Цветанов в „Гранд хотел Варна”. Той не иска да говори за това и казва, че не ме познава. Аз също не смятам да говоря за това”, обясни Петър Стоянов.

Стоянов, който сега е в Ловешкия затвор, смята, че е станал лесна мишена, защото бил познат в публичното пространство и защото не криел симпатиите си към социалистическата партия.