/ Thinkstock/Getty Images
Специално обучени кучета ще помагат на деца, страдащи от диабет. Инициативата е на фондация "Очи на четири лапи". Председателят на организацията и водещ на предаването по Дарик "Внимание, животни!" Албена Алексиева разказа, че четириногите дори могат да спасят живота на детето, тъй като животното реагира на кризата преди човека. Ако малчуганът получи пристъп, докато спи, кучето отива до него и точно три пъти го побутва. В случай че детето не се събуди, животното намира родителите и по сходен начин ги уведомява, че нещо не е наред.
 
"По миризмата те надушват старта на кризата - хипо- или хипергликемичната, предупреждават и по този начин увеличават времето за реакция и овладяване на кризата. Особено при децата е много драматично, защото там хипогликемиите са много чести, поради това че не си спазват калоричния порцион, че са емоционални, имат извънредна физическа активност. Рязко им пада захарта и изпадат в хипогликемия. Падне ли захарта под 4, значи е тръгнала хипогликемична криза, под 2 вече има опасност от кома и за съжаление това много често се случва и през нощта, по време на сън, което означава, че ако датчиците на организма не събудят съзнанието и човека, той директно, спейки, може да си влезе в кома, която може да е и необратима. Това е страхотен бич", каза Алексиева.
 
Идеята, че едно куче може да бъде обучено да реагира на кризата, преди човекът да е осъзнал още, че тя започва, увеличава времето за реакция с 10-15 минути, допълни тя.
 
"Обученото куче отива и с точно изчислени побутвания с нос три пъти побутва детето. Ако детето не реагира по някаква причина, обучено е да реагира на родител - отива и прави същата реакция на родителя, докато не получи обратна връзка, че е разбрало", допълни Албена Алексиева.