Приемат финалния вариант на проектозакон за референдумите
Приемат финалния вариант на проектозакон за референдумите / netinfo

Финалният вариант на проектозакон за референдумите ще бъде приет в Пловдив на работна среща на партньорската мрежа на Болкан Асист. Тя се провежда паралелно с годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България.

Проектозаконът e изработен от повече от 10 неправителствени организации, представители на местните власти и медии. Сред авторите на проекта за референдумите заедно с Болкан Асист са НСОРБ, НАДПОС, НАСОРБ, Българска медийна коалиция, Български център за нестопанско право и други.

Основната цел на законопроекта е да се постигне работещ механизъм за гражданско участие при вземането на решения и даде по-големи възможности гражданите на Република България да се възползват от това свое конституционно право. Идеята на авторите е гражданите да станат партньори на институции при вземането на решения.

Особено внимание е обърнато на правната рамка на местните референдуми, на който по традиция се поставят за обсъждане проблеми, които пряко касаят живота на хората. Ефективното взаимодействие между гражданите и местните институции е още една гаранция за прозрачното усвояване на европейските структурни фондове и ще бъде сред най-дискутираните теми на предстоящите мастни избори.

Други новини от Пловдив