Приеха четвъртата поправка в Конституцията
Приеха четвъртата поправка в Конституцията / netinfo
Със 192 гласа „За”, 28 „Против” и 6 „Въздържали се” Народното събрание прие окончателно четвъртата поправка в Конституцията, засягаща съдебната власт и възможностите за финансова децентрализация на местната власт. С измененията ще бъде уредено и на конституционно ниво отпадането на задължителната наборна военна служба.

Създаденият нов орган – инспекторат към Висшия съдебен съвет не е орган за контрол и намеса в конституционните функции на съдебната власт, а за проверка и отчет на нейната дейност. Неговата дейност трябва да бъде насочена към преодоляване на трайно установилата се и задълбочаваща се затвореност на съдебната система. Това коментираха след приемането на поправката депутати.

Петър Стоянов запита: „Откъде акумулирахте това самочувствие, за да създадем орган, който го няма нито в света, нито в Европа, и да сме убедени, че той ще действа добре”.

Иван Костов заяви: „Той ще действа като съдебен омбудсман и ще служи единствено за политически натиск върху правосъдието”.

Членовете на инспектората към Висшия съдебен съвет да получават възнаграждения като тези на върховните съдии – за това ще настоява председателят на временната парламентарна комисия, която изготви поправките, Любен Корнезов. Пред Дарик Корнезов прогнозира, че органът ще бъде избран през април или май тази година.