При спецоперация в Русе е задържан полицай и четирима мъже с наркотици
При спецоперация в Русе е задържан полицай и четирима мъже с наркотици / Thinkstock/Getty Images

При спецоперация в Русе са задържани четирима мъже за притежание на наркотици и полицай - за съпричастност към престъпната дейност. Това съобщиха от полицията.

Операцията е започнала вчера и е проведена от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при областната дирекция на МВР в Русе и криминалисти на Първо и на Второ районно управление, под наблюдението на Окръжната прокуратура. В процеса на работа се е включил и екип на "Вътрешна сигурност" към МВР.

Минути след полунощ на пътя Русе-София бил спрян за проверка автомобил "Мерцедес" с русенска регистрация, управляван от 34-годишен мъж. При извършеното претърсване в колата са открити и иззети около 500 гр марихуана, електронна везна и над 3000 лева. В дома на русенеца се намерени и иззети още около 120 гр марихуана, таблетки екстази, газови пистолети и патрони.

Съдът в Русе задържа за постоянно полицая и четиримата наркодилъри

В хода на операцията криминалистите са установили още двама русенци, съпричастни към разпространение на наркотици - на 31 и 32 години. При претърсване в жилищата им служителите на реда открили и иззели още наркотични вещества - общо над 200 гр марихуана, таблетки екстази, амфетамин, както и електронни везни.

По време на операцията около 13.30 ч. вчера служители на Второ районно управление в Русе извършили проверка на автомобил "Тойота" с русенска регистрация. Колата, шофирана от 35-годишен мъж, била спряна на ул. "Иван Ведър" в Русе. При инспекцията в превозното средство са установени над 200 грама амфетамин и три грама хероин. Случаят е документиран от разследващ полицай и срещу мъжа е образувано бързо производство.

В процеса на работа към престъпната дейност е установена и съпричастност на полицай от Първо районно управление в Русе.

По първоначални данни, като служител, той казал за подготвяното задържане на наркодилъри в града. Тази информация представлява държавна тайна, по смисъла на закона. Във връзка с установената съпричастност в разследването са се включили и служители на "Вътрешна сигурност" - МВР.

Извършителите на престъпленията са арестувани, привлечени са към наказателна отговорност, а мярката им за задържане е удължена до 72 часа. Поискано е вземане на мерки за неотклонение "задържане под стража" по отношение на тях. Работата по разследването продължава.