При счупено стъкло дават нова винетка срещу втората част
При счупено стъкло дават нова винетка срещу втората част / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Ако предното стъкло на автомобила ви е пострадало при градушката в София, нова винетка може да се получи при представяне на втората част от стикера, припомнят от пътната агенция.

Информация за реда и условията за издаване на дубликат при счупване или кражба на предно панорамно стъкло е дадена на сайта на АПИ, подчертава „24 часа".

Според чл. 10а, ал. 5 от Закона за пътищата при унищожаване на залепената част от годишния винетен стикер вследствие на счупване или кражба на предно панорамно стъкло, след представяне на втората част от годишната винетка се издава безплатен годишен винетен стикер. Същият се издава на собственика или ползвателя на пътното превозно средство след представяне в съответното областно пътно управление на заявление, към което се прилагат и следните документи:

- копие от документа за собственост или ползване на пътното превозно средство (в т.ч. свидетелство за регистрация на автомобила);

- актът за констатиране на счупването или кражбата на предно панорамно стъкло. Необходимо е да се представи служебна бележка/удостоверение, издадена от органите на МВР или протокол за ПТП;

- втората част на годишния винетен стикер;

- частта, която е била залепена на счупеното стъкло.

В Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура е записано и че запазването на целостта на винетния стикер и на втората част от него е задължение на водача на превозното средство.