Държавният глава Румен Радев ще връчи втория мандат на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 47-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС, за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент. Събитието е предвидено за 11 ч. на 14 юли, четвъртък.

От партията на Бойко Борисов многократно заявиха, че веднага ще върнат мандата и потвърдиха заявката си и днес. Така ще се пристъпи към третия мандат.

Получихме покана за утре, четвъртък, в 11 часа, за връчване на втори проучвателен мандат. Нашата парламентарна група взе решение, че няма да излъчва кандидат за министър-председател, както и ще върне веднага проучвателния мандат. Това заяви на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, предаде БГНЕС.

„В консултации ще участваме, когато ги насрочи президентът“, каза още Атанасова.

Трябва да е ясно, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли на практика приключва дейността на правителството и на парламента и много важни въпроси остават нерешени. По Конституция трябва да обявя веднага избори в рамките на два месеца, това означава избори през септември, което също крие рискове. Това заяви по-рано президентът Румен Радев.

Държавният глава обяви във вторник, че ако и втората по численост парламентарна група върне мандата, ще покани всички парламентарно представени партии за консултации, за да чуе каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство и около какви приоритети и програми. Според тези критерии, ще вземе решение на кого да връчи третия мандат.

Ако изборът на партиите е отново предсточни избори, считам за целесъобразно да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент чрез засилено гражданско участие, обясни още президентът.

Президентът Румен Радев призова депутатите да използват времето около процедурата по връчване на трите проучвателни мандата, за да приемат ключовите закони, необходими на България за усвояване на парите от Европа.