/ БГНЕС
Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима българи за принос в различни сфери на обществения живот, науката и спорта.

“За мен е особено приятно да изпълня едно от своите най-приятни и най-мотивиращи конституционни задължения. Тук в Гербова зала в президентството през годините са били отличавани стотици забележителни българи, оставили диря в живота и съзнанието на нашия народ. Днешният ден е продължение на тази добра традиция”, посочи държавният глава.

“Представители на различни професии и призвания, имам честта да посрещна днес в президентската институция. Шестима наши видни сънародници посветили своя творчески и житейски път на възхода на родината. Представители на различни професии и призвания, всички те се радват на безспорни успехи, на заслужено признания и уважение. Едно нещо ги обединява повече от всичко - тяхната посветеност и всеотдайност, на авторитета и доброто име на България. Днешната церемония е израз на признанието на нашето общество за вашия устрем, гражданска смелост и високи постижение и принос за развитието ни като здраво и просветено общество в достойна европейска държава. Гордеем се с вашите успехи и постигнатото от вас”, каза още президентът Румен Радев.

За заслуги в областта на спорта държавният глава Румен Радев удостои Богдан Николов и Илиана Раева с орден „Стара планина“ първа степен.

С най-висшето държавно отличие президентът награди и архитект Елко Хазан за родолюбивата му и просветителска дейност по отношение на приноса на България и нейния народ за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Проф. Рахамин Шекерджийски беше отличен с орден „Стара планина“ първа степен за заслуги за развитието на науката и практиката в областта на фармацията в България.

Президентът удостои проф. Стефан Хаджитодоров с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен за заслуги в областта на науката.

Васил Долапчиев беше отличен с орден „За гражданска заслуга“ втора степен за приноса му в защита на човешките права и свободи на хората със зрителни увреждания, тяхната социална интеграция и пълноценно приобщаване в обществения живот.

“Наистина бях много развълнувана, защото напълно оценявам какво представлява този орден. Това е апотеоз в моя професионален път, наистина е венецът на професионалния ми път. Този орден нямаше да бъде на гърдите ми ако не беше моето семейство и моите колеги. Посвещавам този орден на моето семейство, моите колеги и на гимнастичките, разбира се”, каза Илияна Раева след като беше удостоена с орден „Стара планина“ първа степен. Тя коментира, че ще постави ордена в своя кабинет, където са снимките на нейните треньори и нейните гимнастички.
БГНЕС