/ screenshot/vbox7
Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия
Президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия
92798
Президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия
  • Президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия
Нека не гледаме на миналото като на бреме, миналото е капитал, защото всяко поражение е урок, а всеки триумф - вдъхновение. Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" за националния празник на България 3 март.
 
На днешния ден преди 139 години възкръсва България, каза държавният глава, като отбеляза, че много събития предхождат това възкресение, но едно ги свързва - паметта.
 
"Паметта за вярата ражда българския Великден и църковната независимост. Паметта за историята вдъхновява монаха Паисий да буди българите след векове на униние. Паметта за езика и буквите дава на възрожденците силата на словото, с което бунят своите съвременници", каза президентът Радев и посочи, че "синилата от бича и следите от теглото" не са Вазов мит. Но дори пет века османско иго не изтриват спомена за това кои сме, заяви държавният глава.
 
Премиерът Огнян Герджиков рецитира Вазов на Шипка (СНИМКИ)

В словото си президентът цитира и неназован философ, според който "човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет". Румен Радев отбеляза също, че "дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете". Той призова, че затова е нужно да помним и да не забравяме "онези луди глави, които със саможертвата си върнаха Българския въпрос в дневния ред на Европа".
 
"Да помним Батак, да не забравяме селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата си, както четем у Захари Стоянов", отбеляза в словото си държавният глава. Той призова "да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка".
 

screenshot/kamerite


В словото си президентът Радев цитира и генерал Скобелев, който заявява, "че руският народ не се страхува от жертви в името на вярата и братството". Под знамената на император Александър Втори воини от много народи - руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, положиха кости за нашата свобода, припомни държавният глава. Румен Радев отбеляза също, че сърби и черногорци лежат на нашите бранни поля, посочвайки, че към всички тези чужди воини е нашата дълбока човешка признателност.
 
Издигнаха знамето пред Паметника на Незнайния воин за националния празник

Държавният глава в словото си използва и твърдение на историк, което гласи, че "човек без памет е по-беден от човек без бъдеще. Той дори не знае кой е". Президентът Радев отбеляза, че всяка епоха предлага своя, заинтересована версия на историята, но, по думите му, само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и е написан с кръв. Него не бива да забравяме, защото той е фундаментът на днешна България, призова в словото си държавният глава.
 
Сред присъстващите на зарята-проверка бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Огнян Герджиков и министри от служебното правителство, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), кметът на София Йорданка Фандъкова, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, представители на политически партии, дипломати и граждани.