/ БГНЕС
Президентът Румен Радев посети село Кочан, община Сатовча, където взе участие в празничната програма по откриването на първия учебен ден и отбелязването на 50-а годишнина на СУ „Христо Смирненски“.

"Пред жаждата за знания и волята за успех няма прегради", каза Радев пред учениците.

„Днес за мен е огромно вълнение да споделя с всички вас усещането от този съкровен ден. Денят, в който цяла България се оглася от първия училищен звънец. Денят, в който нашите деца прекрачват прага на училището, за да поемат по светлия път на познанието. Така, както поколения наред жадните за просвещение българи предават този съкровен завет на своите деца“, каза президентът.

"В храма на знанието всяко българско дете, независимо къде се намира, трябва да има равни възможности да разгърне своя талант и да намери реализация", допълни той.

„Днес е най-вълнуващият ден и за нашите първолаци, които за първи път ще влязат в класните стаи, както и за техните родители“, посочи още държавният глава.. 

Той поздрави настоящето и бившето ръководство на училището, че възпитават родолюбие в няколко поколения ученици. „Училището се утвърди като пазител на българщината. Превърна се в символ на вярата, че за нашите деца има бъдеще, че те могат да растат като просветени и достойни граждани на нашата родина“, каза Радев. 

От 20:00 ч., президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили ще вземе участие в тържествената заря – проверка по случай 120 години от Илинденско-Преображенското-Кръстовденско въстание на площад „Преображение“ в гр. Разлог. Държавният глава ще приеме строя на представителните гвардейски роти и ще произнесе слово.

Президентът ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.
Прессекретариат на държавния глава, БТА