От партията на Борисов искат преговорите да стартират в събота, от ПП-ДБ - още в петък
Продължава напрежението на политическия фронт на фона на подадената оставка от премиера Николай Денков. ПП-ДБ и ГЕРБ си размениха взаимни покани за преговори, но в различни дни. А президентът обяви, че започва консултациите за връчване на мандат за ново правителство.

Петков с покани в ръце: Каним Борисов, Габриел и преговорният им екип официално в петък

Към момента разногласието продължава да бъде заради гласуваната оставка на кабинета, за която от ГЕРБ смятат, че е трябвало да бъдат изчакани. Ръководството на партията участва през последните дни в конгрес на ЕНП в Букурещ.

"В случая президентът не ни е виновен. Виновни са тези самонадеяни хора, които в желанието си да покажат колко са велики, ни тласнаха в криза. Всичко трябваше да се реши предварително кога, как и защо. Не знам защо за толкова неща не си държат на думата, а са се хванали, че на 6 трябва да се даде оставката. Можеше да се подаде на шести и да се гласува в понеделник, вторник, сряда, четвъртък, когато сме уточнили всичко”, коментира Борисов от румънската столица.

И продължи: "Искаме ли премиер послушко или такъв, с уважение го казвам, като академик Денков, който никога не можеше да вземе решение, докато не чуе Иван, в случая Модев, докато не чуе Кирил, докато не чуе Асен, докато не чуе една поредица хора. Не искам Мария Габриел да се чувства послушко или да се чувства, че преди нещо да каже, трябва да се обади и да пита някой“, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

Денков: Напълно съм съгласен, че не трябва да има премиери послушковци

"Апелът ми към всички е да спрат да критикуват другите и да седнем на масата на преговорите утре, както беше обявено", заяви от своя страна премиерът в оставка Николай Денков.

"Винаги сме казвали, че ротацията трябва да се случи, да проведем преговори и да продължим нататък. Така че тези внушения, че някой е искал избори от наша страна са напълно неоснователни", каза още Денков и добави, че е напълно съгласен с Бойко Борисов, че "не трябва да има премиери послушковци".

Малко след това пред медиите излезе Кирил Петков с покани в ръце.

"Държа в ръцете си поканите, каним Бойко Борисов, Мария Габриел и преговорният им екип официално в петък, в удобно за тях време, за да започнем преговорите", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков пред медиите. 

Борисов: Преговори с ПП-ДБ ще има, но не искам Мария Габриел да се чувства послушко (ВИДЕО)

Той уточни, че в основата са реформите в регулаторите и в правосъдната система с една основна обща цел - кабинетът на Мария Габриел да стане реалност. "Нещата са прости и ако имаме обща визия за всичко, то разговорите за министри, кой, какво и що е второстепенен", допълни Петков.

Няколко часа по-късно от ГЕРБ също изпратиха на ПП-ДБ покана за старт на преговорите, но в събота.



С цел провеждането на конструктивен и резултатен диалог, предлагаме преговорите да започнат по проекта на „Споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Механизъм за вземане на решения“, с които разполагате, както и състав и структура на Министерски съвет, заявяват от ГЕРБ в отговор на получената от ПП покана за преговори.

Вече е ясно: Радев обяви графика за консултациите с партиите

Считаме, че едва след като и ако постигнем съгласие по споразумението и механизма на управление, можем да продължим съвместно по изработването на законодателната и управленска програми, изтъкват от партията на Борисов.

На този фон Румен Радев обяви официално графика за консултации с представителите на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание след подадената от Николай Денков оставка.
 
На 11 март (понеделник) на „Дондуков“ 2 президентът ще приеме:
 
► От 9:30 ч. представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС;
 
► От 11:30 ч. представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“;  
 
► От 14:00 ч. представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“;
 
На 12 март, вторник, президентът ще се срещне с:
 
► Представители на парламентарната група на "Възраждане" от 9:30 ч.;  
 
► Представители на парламентарната група на „БСП за България“ от 11:30 ч.;  
 
► Представители на парламентарната група на „Има такъв народ“ от 14:00 ч.

По-късно вицепрезидентът Илияна Йотова отговори на упреците, че ако държавният глава забърза консултациите с партиите, това значи, че иска избори.

„Има голямо недоразумение между самите партии вътре в управляващата коалиция или поне до вчера управляващата коалиция. Така че всеки сега ще се опита да си измие ръцете с президента. На нас не ни е за първи път”, каза Йотова пред журналисти.

„Както винаги той ще спази и спазва всички разпоредби на Конституцията”, увери Йотова.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня