Президентът определи изказванията на Борисов като гафове
Президентът определи изказванията на Борисов като гафове / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

"Ако спекулирането с етническите въпроси стане ядро на предизборните дабати, нищо добро не ни чака", предупреди президентът Георги Първанов. Той призова столичният кмет Бойко Борисов да се извини за коментара си от тази сутрин за възродителния процес, защото по думите му това вече може да създаде етническо напражение.

„Възродителният процес не е просто сгрешен в методите, в механизмите на провеждането, целите са в създаването на етнически хомогенна нация. Ако Бойко Борисов смята, че това е задача на демократичното развитие на България, нека веднага да го обоснове, ако не, нека се извини, защото това може да създаде определено етническо напрежение”, заяви държавният глава. Той допълни, че тук става дума за една елементарна битка за един електорат от порядъка на 8, 10, може би 12%. "Електорат, който не бих казал даже, че е националистически. Това са хора, които си имат своите крайни виждания, имали са ги от самото начало на прехода. Това е битката между Волен Сидеров и Бойко Борисов", заяви Георги Първанов.

На въпрос дали се смята за адвокат на лидера на ДПС Ахмед Доган президентът отговори, че някой трябва да каже на Борисов, че има право да мълчи. „Той с всички свои изказвания досега произведе сериозни гафове и сериозни лъжи, но онова, което прозвуча по Би Ти Ви надхвърля дребните закачки”, заяви Георги Първанов.

Президентът каза още, че е готов за среща с представители на „Кремиковци”, защото съзнава сериозността на проблема. По думите му на такава среща би поканил и представители на изпълнителната власт.