Имаме нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес, каза Румен Радев
Най-важното днес е да се гласува масово. Да се осигури спокойствие в изборния ден. И да има увереност, че всеки българин ще получи коректно зачитане на своя глас. Това каза президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас. 

Във връзка с доклада на ДАНС той заяви, че в момента имаме нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес.

"Очаквам компетентните органи в най-скоро време да направят разследване и да оповестят кои са играчите и мотивите", подчерта държавният глава. 

Той уточни, че ДАНС са подчинени пряко на Министерски съвет и лично на премиера, а президентът само назначава с указ председателя.

Премиерът: Днес е важно абсолютно всички да излязат и да гласуват

На въпрос дали трябва отново да има промени в Изборния кодекс Радев отговори:

"Всеки парламент се заема с промяна на Изборния кодекс. Да ви върна обратно, декември месец 2019 година, когато аз наложих вето на последната промяна на Изборния кодекс, която на практика обезсмисли машинното гласуване, защото наистина превърна машините в предаващо устройство. Тогава се събра голямо мнозинство, за да отхвърли ветото".

По думите му всяка институция трябва да изпълнява отговорно и пълноценно своите правомощия, а не да прехвърля на други да й свършат работата и да носят нейната отговорност.