/ Президентство
Президентът Румен Радев се срещна с президента на Португалия Марсело Ребело де Соуза. Това съобщават от президентството.

По време на срещата от страна на президента Марсело Ребело де Соуза бе потвърдена устойчивата подкрепа на Португалия за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

президент португалия радев среща
Президентство

Вече 20 години политическият формат „Арайолуш“ утвърждава диалога на най-високо равнище и гради мостове на сътрудничество и приятелство между европейските държави, участващи в този форум. Развитието на международните отношения на тези принципи е от особено важно значение, когато в Европа отново се води война. Това беше общата позиция на президентите на България и Португалия Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза, които разговаряха в Порто преди откриването на тазгодишната среща на държавните глави от групата „Арайолуш“, в която участват 14 страни членки от ЕС. Тази година се навършват и 20 години от създаването на групата „Арайолуш“, която носи името на португалския град, където през 2003 г. се провежда първата среща на върха в подобен формат.

Обща бе позицията, че както ЕС като цяло, така и страните членки са изправени пред множество сериозни проблеми, породени от пандемията от коронавирус, войната на Русия срещу Украйна, енергийна и икономическа кризи и други. Справянето с тях изисква дългосрочна отговорна визия и последователни решения, основани на споделени принципи. Разменени бяха мнения за предизвикателствата пред ЕС, както и за развитието на Обединена Европа.