пари левове икономика
пари левове икономика / iStock/Getty Images
Инвестиционният фонд към инициативата "Три морета" направи своята първа голяма пряка инвестиция в България, придобивайки значителен дял от пристанище Бургас. Това съобщи президентът Румен Радев пред медии, след като взе участие в среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество, на която тази година домакин е Латвия.

Бургас е най-близкото пристанище на Европейския съюз до протока Босфор. То е с важна роля за свързаността на нашия регион с Близкия Изток и Азия, посочи президентът, като добави, че придобиването ще има важна роля за насърчаване на по нататъшната свъзраност и на икономическото развитие на целия регион.

"Това е доказателство как когато има наличие на политическа воля, кординирани усилия и усърдна работа нещата се получават. Това е пример как трябва да работим, така че да използваме всички инициативи, международни и финансови инструменти за да привличаме повече инвестиции в България", заяви Радев.

По думите му инвестицията е в резултат на задълбочени анализи на независими външни финансови институции. "Тя повишава доверието и видимостта на България, поставя я много по-добре позиционирана на инвестиционната карта", каза още президентът.

Инвестиционния фонд към инициативата оперира от февруари 2020 г. Фондът се управлява от инвестиционния консултант „Амбър инфрастръкчър" (Amber Infrastructure Group), който работи така, че инвестициите му да са базирани на чисто търговски условия. 

Дейността на фонда е в допълнение към вече съществуващите фондове по линия на ЕС и е насочена към финансиране на ключови проекти в областта на енергетиката, транспортна и дигитализацията в региона на "Три морета".
БТА