Превърнаха в тоалетна паметник на Хаджи Димитър
Превърнаха в тоалетна паметник на Хаджи Димитър / снимкa: DarikNews

Една от светините на Сливен – паметникът на Хаджи Димитър е превърнат в тоалетна. Пръв за това алармира пред Дарик пенсионираният учител по изобразително изкуство Борис Дамянов, който е възстановил десетки паметници в областта след посегателствата на вандали. За няколко дни Дамянов освежи барелефите на монумента след съмнения, че те са заливани с киселина.

 

Според твърденията му, работници от „Чистотата” са превърнали вътрешното пространство на паметника в тоалетна. Един от тях, който бил хванат да уринира от реставраторите, сам се върнал да почисти, след като по случая била информирана Дора Ескидарова, началник отдел „Култура и вероизповедания” към община Сливен.

 

Според общинския съветник Иван Киров паметникът не се поддържа от фирмата за „Чистота”, а от фирмата за „Озеленяване”. „Работниците по чистотата започват работа в такова време, че не могат да ходят до тоалетна там и винаги с тях има проверител. Ние също сме чистили там без да ни е задължение, намираме изпражнения и много спринцовки. Аз няма да стана денонощен пазач на паметника, няколко пъти сме сменяли разбити катинари, чупят се и буквите заради метала”, коментира Киров.

 

Паметникът, емблема на Сливен, Хаджи Димитър, от години е наркоманско сборище, а през септември 2000 година вътре бе открит труп на наркопласъор и наркоман.

 

Съмненията за използване на паметника като отходно място падат и върху чакащите на тумби делата си пред Съдебната палата жители на сливенския ромския квартал „Надежда”.

 

Превърнаха в тоалетна паметник на Хаджи Димитър
netinfo

Дора Ескидарова изказа съмнение, че портикът на паметника, върху който има барелефи на църквите „Света богородица” и  „Света Петка”, е бил залят с киселина, както и бюстовете на възрожденците около паметника. Това съмнение обаче бе отречено от директора на Художествената галерия „Димитър Добрович” Светослав Милев, който обяви: „Тревогата е просто фалшива. Първо, на времето оригиналният бронз беше откраднат. Това е нова отливка и основата й е смола, която е била патинирана и вследствие е избеляла. Така че няма нищо тревожно в случая, жалкото е, че оригиналните отливки бяха откраднати.”

Засегнатите детайли бяха патинирани до Великденските празници така, както обеща и изпълни Дора Ескидарова. Тя бе открита от екип на Дарик Турция за поредния коментар й: „Може би трябва да поискаме охрана, която да пази паметника и да ги отучим от този навик. Много е неприятно и съжалявам, че го научавам от вас, но отношение трябва да вземат отдел „Екология”, каза Ескидарова.

 

Началникът на общинския отдел „Екология” Красимира Стойчева бе в отпуск, а служителят, който упражнява прекия контрол върху парковете и градинките, Теодора Иванова потвърди по телефона, че може да ни приеме утре.

 

Централният градски площад на Сливен, с паметника на Хаджи Димитър, е честа арена на чествания в присъствие на официални лица. Вчера от същия площад тържествено бе изпратена мироопазваща рота за Босна и Херцеговина.

 

Преди години паметникът бе обект на „търговци”, използвали го за метал, а след това бе нееднократно реставриран  и освежаван. На 20 февруари „Гражданска защита” спаси сливенската светиня и фигурата на Хаджи Димитър от грозния напън на силната бора, която стовари дърво върху паметника. А днес счупена бе и женска статуя в градинката под храма „Свети Димитър”.