Преврат за Янев в РЗС
Преврат за Янев в РЗС / Sofia Photo Agency
Пуч за Янев в РЗС
37695
Пуч за Янев в РЗС
Пуч за Янев в РЗС
  • Пуч за Янев в РЗС
  • Пуч за Янев в РЗС

Лидерът на РЗС Яне Янев да си подаде оставката и да напусне парламента, поискаха членове на партийното ръководство на формацията, които са в оставка.

В писмо до политическия съвет на РЗС бившият заместник-председател на партията Атанас Железчев, независимият депутат Тодор Великов, който влезе от листата на РЗС, бившият главен секретар на МВР Илия Илиев и Станислав Филипов, настояват Янев да напусне партията. Железчев обясни, че са подали искове до съда да бъдат отписани от ръководството на партията, но оттам им отказали, защото такова решение трябва да бъде взето от партийното ръководство и затова, те все още са членове на РЗС в оставка.

Според четиримата заедно с Янев трябва да напуснат и депутатът Емил Василев и заместник-председателят на партията Атанас Семов. Тези действия ще помогнат на партията да излезе от кризата и да възстанови доверието в избирателите. "В противен случай ще отидете на политическото бунище заедно с лидера си", пише в обръщението.

Тодор Великов обвини Янев във фалшифициране на разговори между шефа на митниците Ваньо Танов и депутата Менда Стоянова, защото все още никой не ги е чул. По думите му лидерът на РЗС манипулирал обществото с намерението му да се оттегли от политиката.

Ето какво каза още Великов: „Яне Янев няма да напусне българската политика. Този състрадателен образ, който в момента той тиражира пред вас, е единствено за да му обърнете внимание и да стане канен във всички ваши медии, за да може да получи трибуна. Това е истината. Няма да напусне политиката, помнете ми думата. Янев в момента е използван като маша, като начин и средство да бъде попречено на дясното политическо пространство да има достоен президент през октомври тази година, да се възстанови същият сценарий, който беше направен срещу Петър Стоянов, когато срещу него беше пуснат отчаян човек в лицето на Бонев и така се разсеяха десните гласове и спечели Георги Първанов. Това е задачата на Янев в българската политика".

Малко след пресконференцията на Железчев и Великов от РЗС разпространиха прессъобщение, в което посочват, че двамата не са членове на партията и няма нищо общо с нея. "Със същите основания те биха могли да поискат оставките на Бойко Борисов като председател на ГЕРБ и на Ахмед Доган като председател на ДПС", пише в писмото до медиите.

От там уточняват, че депутатът Емил Василев, който е и адвокат, ще заведе дело срещу Тодор Великов заради твърденията му, че Янев сам е инсценирал кражбата на джипа си, с което е прикрил несъществуващите записи на разговори между Ваньо Танов и политици от ГЕРБ.