Превозвачите против отмяната на таксите за турските камиони
Превозвачите против отмяната на таксите за турските камиони / netinfo
Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт се обяви срещу освобождаването на турските превозвачи от разрешителни и такси за транзитни превози. Ако на предстоящата българо-турска транспортна комисия интересите им не бъдат защитени, родните превозвачи ще предприемат стачни действия, се посочва в специална декларация.

На 28 февруари в Истанбул ще се проведе българо-турска смесена транспортна комисия, на която ще бъдат обсъждани предстоящи мерки за либерализация на разрешителните режими между двете страни.

Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт е за либерализиране на двустранните превози, но е категорично против турските фирми да бъдат освободени от транзитни разрешителни и такси. Това ще ощети не само държавния бюджет, но и българските превозвачи, които ще бъдат поставени при неравностойни условия, категорични са представителите на бизнеса.

В декларацията си те посочват, че по неофициални данни, хазната ще загуби около 60 милиона евро от близо 300 хилядите транзитиращи турски камиони годишно. Отпаднат ли бариерите пред турските камиони, те ще изместят българските превозвачи от европейския пазар, смятат транспортните фирми.