Превозвачи: Внимавайте в какво такси се качвате!
Превозвачи: Внимавайте в какво такси се качвате! / netinfo

Най-често еднолични търговци и малки фирми, които не работят по схемата на радиофикация и заявки по телефона, променят цените на таксиметровите услуги по празниците, каза председателят на Съюза на частните превозвачи в България Румен Крумов. По думите му, не всички промени на тези цени са предмет на нарушение на нормативната уредба, тъй като законът позволява всеки един регистрирал се самостоятелно частник на пазара да си определя сам цените. Колко пъти и кога ще пожелаят да променят цените е тяхна работа, но трябва да са изпълнили изискването това да е отразено в съответните документи, съпровождащи автомобила, обясни Крумов.

Винаги, когато седне в таксиметров автомобил, независимо че колата е обозначена със стикери на познатите компании, потребителят трябва да погледне и стикера за цените на превоза, посъветва Крумов. Не е рядка практика имитирането на известните компании, подчерта Крумов.

Той поясни, че шофьорите са длъжни да оповестяват цените на услугите си в превозните документи и всяка промяна или „трик” е нарушение на нормативните разпоредби. Ако превозвачът не е обозначил тарифата или вози на по-висока от обявената, това го превръща в нарушител. Ако цената, която потребителят трябва да заплати, се различава от предварително декларираната, клиентът е в правото си да сигнализира в офиса на фирмата, в чиято кола се е возил, както и контролните органи, включително и Комисията за защита на потребителите, като необходимото доказателство е фискалният бон за извършения превоз, каза Крумов.

Председателят на Съюза на частните превозвачи в България прогнозира, че и сега в новогодишната нощ ще има недостиг на автомобили, както традиционно се случва.