Очаква се днес да има среща между превозвачите с представители на министерствата на транспорта и регионалното развитие във връзка с предстоящото увеличаване с 50 процента на толтаксите от 1 юли, съобщи БНР

Браншът ще поиска отлагане на поскъпването с 3 месеца, за да се направи анализ и да се изработят конкретни стъпки, които да бъдат в полза на държавата и бизнеса.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков каза, че ще се търси най-добрият възможен вариант, за да бъдат защитени интересите и на двете страни:

"Запознал съм премиера, имахме неформална среща с министър на финансите и с министъра на регионалното развитие, направихме всичко необходимо, за да предложим план за действие и тази среща е просто, за да тръгне диалог между сектора и държавата и да намерим решението на проблема, който поставят автомобилните превозвачи, разбира се, търсейки баланса и защитавайки интереса на държавата, което няма  как да не стане и, съответно, защитавайки интереса на превозвачите. Така че това ще се случи във вторник – тръгваме на диалог, на разговори и се надявам да достигнем заедно до решението на проблема".

Вдигат с 50% тол таксите

Повишаването на толтаксите беше договорено от бившия регионален министър Гроздан Караджов в кабинета на Кирил Петков.

Тогава беше постигната договорка увеличенията да бъдат въведени в две стъпки - едното влезе в сила от 1 юли 2022 г., а второто увеличение беше предвидено за 1 януари 2023 г. Заради високата инфлация в страната служебното правителство отложи второто увеличение 1 юли.