Превозвачи плашат с гражданско неподчинение
Превозвачи плашат с гражданско неподчинение / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Автомобилните превозвачи ще излязат на ефективен протест в петък, който може да прерасне в гражданско неподчинение или блокиране на пътища, ако утре представители на ангажираните с проблема министерства не ги потърсят за преговори. Това заяви председателят на Конфедерацията на сдруженията в автомобилния транспорт Димитър Николов, след като около 150 автомобила излязоха на протестно шествие по столичния Околовръстен път.

Протестното шествие на превозвачите срещу високия акциз на горивата премина спокойно, без да бъде затруднено движението по Околовръстния път на София.

Полицейски кордон придружаваше колоната от тежкотоварни автомобили, която в 11.00 часа тръгна за „Бояна”. Там към своите колеги се присъединиха превозвачи от няколко града в страната, сред които Пазарджик и Пловдив. Утре протестните действия ще бъдат преустановени и ще има готовност за преговори с представители на властта, обясни Александър Чакъров, председател на Управителния съвет на Конфедерацията на сдруженията в автомобилния транспорт. Той допълни, че ако между двете страни не бъде подписано споразумение, в петък най-вероятно ще се стигне до гражданско неподчинение.

„Възможно е на много места на хората да не им харесва вече, че ние продължаваме много цивилизовано да работим и може да има гражданско неподчинение – неорганизирано. Аз се опасявам, че този път ще бъде и организирано. Това означава, че може да има затрудняване или блокиране на нормалното движение по магистрали, по националната пътна мрежа. Просто за петък сме го решили твърдо”, добави Чакъров.

Превозвачите призоваха народните представители да бъдат по-активни във воденето на диалог с тях и допълниха, че ще настояват за предоговаряне на предприсъединителните клаузи за членството ни в ЕС.