Пресъхнала река живна - залива Тутраканско
Пресъхнала река живна - залива Тутраканско / netinfo

Временен канал към река Дунав ще отвежда вода, заливаща от месец обработваеми площи в Тутраканската община на Силистренска област. Специалистите твърдят, че пресъхнала преди повече от 20 години река се е активизирала и търси старото си корито.

С разпореждане на кмета на Тутракан Георги Георгиев е започнало прокопаването на временния канал. Мярката се налага докато хидроинженери към земеделското министерство подготвят задание за проектиране на 30–километров канал, съобщиха от областната администрация в Силистра.

Съоръжението ще отвежда в Дунав водите на активизиралата се река, за която специалистите твърдят, че е пресъхнала преди повече от 20 години.

Дебитът на реката е достигнал до 30 хиляди литра на денонощие. Изворът е в землището на Исперих. Водата е “уловена” в Главинишката община до село Стефан Караджа, но край тутраканските села Белица, Преславци и Старо село са залети над 1000 дка с пшеница, царевица и други посеви. Има опасност за помпените съоръжения за питейна вода в района, е записано в докладна записка на силистренската областна управителка Светлана Великова до министър Нихат Кабил.

Около половин милион лева са необходими за изграждане на ново корито за реката, изчислили специалистите.