Преразглеждат списъка с партийните офиси
Преразглеждат списъка с партийните офиси / netinfo

Министерството на регионалното развитие и благоустройството съвместно с областната управа на София ще преразгледа списъка на политическите партии, които ползват държавни помещения. Това съобщи по време на парламентарния контрол министър Асен Гагаузов. Той отговаряше на въпроси на депутата Павел Шопов, който го попита кога Атака ще получи сграда за политическа централа. Предстои министър Гагаузов и областният управител на София да се срещнат по този въпрос.

Искането на коалицията е постъпило в министерството през август миналата година, но до сега няма предложение от областния управител за свободен сграден фонд.

В момента има партии, които не са парламентарно представени в 40-то Народно събрание, но ползват и по два офиса дадени им от държавата, но само областният управител може да каже дали те плащат същите наеми каквито са плащали и преди, каза Гагаузов.

Затова е наложително да се преразгледа въпросът с предоставянето на помещения на политически партии и други организации.

Министърът на регионалното развитие посочи, че някои от офисите на партиите в нарушение на правилата са отдадени под наем на фирми, а от друга страна държавата няма необходимият сграден фонд, където да настани държавни комисии, създадени със закон.

Многобройни са исканията и от държавни организации и синдикати за получаването на държавен имот. Според Асен Гагаузов ползването на помещения от непредставени в парламента политически сили и от фирми се дължи на немарливостта на държавни структури, които не са направили необходимото офисите да бъдат освободени.

Съгласно решенията на Министерския съвет областната управа се грижи за отношенията с тези наематели и администрацията трябва да сигнализира на министерството при засечени нередности.