Премиерът ще оглави съвета за национална сигурност
Премиерът ще оглави съвета за национална сигурност / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Единодушие в КСНС Разузнавателната служба да мине към правителството
52760
Единодушие в КСНС Разузнавателната служба да мине към правителството
  • Единодушие в КСНС Разузнавателната служба да мине към правителството

Националната разузнавателна служба ще премине на подчинение на правителството, а не както беше досега - на президента. Под неговата юрисдикция остава Националната служба "Охрана". Това стана ясно след първия консултативен съвет по национална сигурност в мандата на президента Росен Плевнелиев.

До декември ще бъдат внесени в парламента общ устройствен закон за националната сигурност, както и закони за работата на НРС и НСО. Те трябва да бъдат приети до април 2013 г., като изключително важен ще бъде и парламентарният контрол върху спецслужбите.

Съветът за национална сигурност към Министерския съвет ще се оглавява лично от премиера, а за трети вицепремиер, отговарящ само за спецслужбите, и дума не е ставало. В това бяха категорични представителите на управляващите след заседанието на консултативния съвет.

Президентът Росен Плевнелиев: "Съветът за сигурност към Министерски съвет не е шапка на службата. Това е консултативен орган на Министерски съвет, създаден преди много години. Той е на подчинение на Министерски съвет и директно на подчинение на министър-председателя".

Премиерът ще оглави съвета за национална сигурност
netinfo

След заседанието вътрешният министър Цветан Цветанов също потвърди, че никога не е искал МВР да сложи ръка върху контрола на спецслужбите. В доклада му е имало единствено предложение при отсъствие на премиера, заместникът му да ръководи заседанията: "Направих оттегляне на частта от доклада, за да може наистина да се постигне този политически консенсус и да не остава абсолютно никакво съмнение в някого, че някой би могъл да пренебрегне премиера".

БСП обаче също заяви претенции, че именно заради опозицията се е стигнало до консенсусно решение в сектора на сигурността и няма да има концентрация на власт. Левицата обаче отправи остри критики към другата тема на заседанието - енергийната сигурност, където управляващите определиха като топ приоритет енергийната ефективност. Лидерът на партията Сергей Станишев: "Засега се хвърлят само димки - седми блок в Козлодуй, няма никакъв анализ засега, има от времето на Тодор Живков. Ние сме изцяло в ръцете на руската страна".

Плевнелиев обеща да свиква консултативния съвет на всеки три месеца.

Премиерът ще оглави съвета за национална сигурност
netinfo