Премиерът се срещна с Бенита Фереро-Валднер
Премиерът се срещна с Бенита Фереро-Валднер / netinfo

България е в началото на своето членство в ЕС и на дневен ред са много въпроси и работа, която трябва да бъде свършена по отношение на политиката за защита на конкуренцията, съдебната реформа, подобряването на стандарта на живота в страната и гражданското общество. Около това мнение се обединиха българският министър-председател Сергей Станишев и комисарят по външните отношения на ЕС Бенита Ферро-Валднер.

Премиерът Станишев благодари на Бенита Фереро-Валднер за личните й усилия в продължение на години при дипломатическите разговори с либийската страна.

„Този случай действително показва какво означава европейската солидарност и показва за всеки един български гражданин какво означава да бъдеш гражданин на ЕС”, заяви премиерът.

Бенита Фереро-Валднер посочи, че България е високо ценен член на Инициативата Черноморска синергия. Страната може да бъде полезна на ЕС с опита си в регионалното сътрудничество и по-специално – в отношенията с Турция, Русия и Украйна и Грузия. Бенита Фереро-Валднер заяви още: „ЕС започва във все по-голяма степен да се превръща в глобален участник в международните събития и на международната сцена. Затова е изключително важно да довършим работата по изготвянето на реформирания договор за европейските общности и разбира се, неговата ратификация”.

Програмата на еврокомисаря в столицата продължи с обяд с известната оперна прима Райна Кабаиванска, посещение на редакцията на вестник „24 часа” и лекция в Софийския университет „Свети Климент Охридски”.