Премиерът се обяви против свалянето на ДДС на лекарствата
Премиерът се обяви против свалянето на ДДС на лекарствата / Impact Press Group

Премиерът Бойко Борисов се обяви против свалянето на ДДС на лекарствата. Той приветства идеите и желанието на здравния министър Десислава Атанасова да го намали, но по думите му сметките в момента не излизат.

„Ако това го направим за лекарствата, на бюджета ще ни струва около 200 млн. лв“, коментира министър-председателят. Той даде пример с туризма, където налогът беше свален от 20 на 9 процента.

„С промяната туристите трябваше да усетят разликата в цените на услугите. Те не само че не я почувстваха, но цените постепенно бяха изравнени. Разликата от 9 до 20 % отива в джобовете на частниците“, мотивира се Борисов. Той е убеден, че в началото и при лекарствата ще има понижение в цените.

„После тихомълком, заради липсата на механизъм за проследяване на цените, отново ще пратим парите в джобовете на търговците и прекупвачите“, допълни премиерът.

По думите му държавите, които са свалили ДДС на лекарствата, в момента са в най-голямата криза. Според Борисов пазарът е този, който може да намали цените. Министър-председателят разкри още, че догодина правителството ще даде още 50 млн. лв. на Здравната каса. С парите ще се плащат голяма част от медицинските изделия, които до момента не са покривани от нея.

Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова откриха нов скенер във варненската болница „Св. Анна". Компютърният томограф е закупен благодарение на финансова субсидия от Министерството на здравеопазването, в размер на 1,2 млн. лв. Апаратът е ново поколение, с възможност за много по-бърза и точна диагностика, което допринася за по-ранното откриване и по-ефективното лечение на редица заболявания. Притежава възможност за виртуална ендоскопия, диагностика на туморни формации на белия дроб, програма за елиминиране на костни и мастни структури при диагностика на туморни процеси и др.